Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.06.2011. 12:07

Španjolska 

Uhićeni španjolski hakeri

Stoje li španjolski hakeri iza najvećeg hakerskog upada u povijesti,  u kojem su komprimitirani računi više od milijuna PSN korisnika?

Uhićeni španjolski hakeri

Zaštitni znak hakerske grupe Anonimni su ove maske i poruka We are Anonymous, koju često ostavljaju na stranicama koje napadnu.

Španjolska policija u petak je uhitila tri osobe pod sumnjom da su lokalni vođe hakerske grupe Anonimni (Anonymous), koja se svijetu predstavlja kao grupa takozvanih "hacktivista", poznatih po DDoS napadima na stranice velikih svjetskih kompanija, između ostalih i na PlayStation Network.
Pažnju svjetske javnosti Anonimni su privukli prošle godine serijom napada na web stranice kompanija i organizacija koje su “pokazale neprijateljstvo” prema WikiLeaksu, nakon što je vlada SAD započela kampanju protiv tog weba i onemogućila mu rad. Tako su se na udaru napada Anonimnih našle kompanije Visa, MasterCard, PayPal, Amazon.com i druge.
Grupa je u jeku kampanje osvete za WikiLeaks okupila veliki broj pristalica i sljedbenika koje je pozvala da preuzmu hakerski alat Low Orbit Ion Cannon (LOIC), kako bi im pomogli u masovnim napadima, dok su tehnološki napredniji članovi grupe za potrebe napada koristili bot mreže, hakirane mreže i hakirana računala.

 nije potvrđeno da hakeri imaju veze s globalnim napadom na PSN i račune njegovih korisnika 

Španjolska policija sumnjiči uhićene da su direktno sudjelovali u napadima na Sony PlayStation Store, španjolsku bankarsku grupu BBVA, talijanski ENEL i stranice vlada Egipta, Alžira, Libije Irana, Čilea, Kolumbije i Novog Zelanda. Uhićeni se terete i za hakerske napade u matičnoj državi, na stranice katalonske policije, Centralne izborne komisije i UGT sindikata.
Istraga koja je rezultirala ovim uhićenjem, pokrenuta je u listopadu prošle godine kada se španjolsko ministarstvo kulture našlo na udaru DDoS napada. Posao policije je bio otežan time što grupa koristi sofisticiranu tehnologiju za šifriranu komunikaciju, te je njezino presretanje i identifikacija sudionika vrlo kompleksan posao. Kako navode, dvojica uhićenih čak nisu imali pristup internetu, već su za svoje aktivnosti hakirali tuđe Wi-Fi mreže.
Imena uhićenih još nisu objavljena, niti je potvrđeno da imaju veze i s nedavnim globalnim hakiranjem PSN-a, no brojne naznake upućuju i na to.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->