Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.11.2017. 12:48

Linux 

Svih Top 500 svjetskih superačunala radi na Linuxu

Prema najnovijem službenom izvještaju Linux u potpunosti dominira svijetom superračunala.

Svih Top 500 svjetskih superačunala radi na Linuxu

Organizacija Top500.org koja vodi i uređuje listu Top 500 superračunala na svijetu, objavila je službeni izvještaj za studeni 2017. u kojem se nalazi najnoviji popis najjačih strojeva na kojem i dalje uvjerljivo vodi kineski Sunway TaihuLight (slika gore).

No ono što će mnogim ljubiteljima softvera otvorenog koda biti posebno drago je podatak da sva superračunala s ove prestižne liste rade na operativnim sustavima koji se temelje na Linuxu.

Mada to vjerojatno nije svima poznato, Linux dominira među  Top 10 najjačih svjetskih računala još od 1998. godine, a nepuno desetljeće kasnije stigao je na sva računala Top 500 liste, što je najbolje priznanje koje je ovaj operativni sustav mogao dobiti.

Top lista najjačih 500 superračunala vodi se još od 1993. godine, a svi računski centri, znanstvene i akademske institucije u svijetu koje se bave razvojem superračunala smatraju da je ulazak na nju najvažnija i najprestižnija stvar koja im se može dogoditi. Među  Top 500 superračunala se 2015. godine nalazilo i hrvatsko superračunalo Bura smješteno na Sveučilištu u Rijeci, no u međuvremenu je ispalo s liste.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Linux superračunala Top 500
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->