Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.11.2017. 16:18

Micro:bit 

Je li Micro:bit najbolje mikroračunalo za hrvatske škole

Testirali smo konkurente Micro:bita kako bismo otkrili je li on doista najbolji izbor.

Je li Micro:bit najbolje mikroračunalo za hrvatske škole

Kraj ove godine donosi veliki preokret u hrvatsko školstvo, jer svim učenicima šestih razreda osnovnih hrvatskih škola (koje su se prijavile) stižu Micro:bit računala, zahvaljujući inicijativi udruge Croatian Makers i poznatog investitora Nenada Bakića.  Inicijativu je napokon prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pa su mikroračunala plaćena novcem iz državnog budžeta te će se pridružiti onima koja su Nenad Bakić i Croatian Makers nabavili već prije nakon uspješne crowdfunding kampanje.

Nakon što su ministrica Blaženka Divjak, Nenad Bakić i ravnatelj Carneta Goran Kezunović u rujnu ove godine predstavili projekt PROMikro kojem je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala, javnost i brojni mediji su se upitali je li Micro:bit upravo ono hardversko rješenje koje je najbolje i najisplativije za uvođenje u hrvatske škole. Obzirom da i mi kao medij sumnjamo u sve i svačije namjere prije nego li sve dobro (bar s tehnološke strane) ne ispitamo, odlučili smo nabaviti najbolja mikroračunala drugih, konkurentskih proizvođača, testirati ih u Vidilabu i usporediti s Micro:bitom koji će uskoro preplaviti školske klupe hrvatskih osnovnih škola.

Mikrokontroleri

Obzirom da se mi nimalo ne ustručavamo raskrinkati i veliki Intel ako testovi pokažu da je napravio loš procesor, nismo dvojili ni trenutka zasukati rukave i staviti Micro:bit na muke naših testova.

Stoga smo zajahali eBay, ispeglali redakcijski Paypal račun i dovukli u redakciju još tri izazivača: CodeBug, Circuit Playground i Calliope Mini. Igre su mogle početi, samo smo još trebali imati ideju što ćemo sve testirati. Želja nam je bila dati Micro:bit računalo školarcu koji se prvi puta s njime susreće. Svoje mišljenje o Micro:bitu su nam dali i nastavnici informatike koji će morati raditi s takvim računalom te kreirati programe za svoje učenike, a na kraju smo u testu sudjelovali i mi koji se ponešto u to razumijemo.

Detaljan test sa svim rezultatima, ocjenama i mišljenjima profesora i učenika možete pronaći na portalu Vidilab.com putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->