Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.01.2018. 16:38

Malware 

Oglasi u YouTube filmovima otimaju računala za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta traži sve veće hardverske resurse, no ekipa se snašla.

Oglasi u YouTube filmovima otimaju računala za rudarenje

Stručnjaci za sigurnost tvrtke Trend Micro uočili su oglase u YouTube filmovima koji sadrže takozvani "crypto-cash malware", odnosno kod koji "oglašivaču" pomaže u iskopavanju Monero kriptovalute.

Obzirom da je rudarenje kriptovaluta svakim danom sve zahtjevnije, odnosno traži sve veće hardverske resurse, već duže vrijeme na brojnim web stanicama postoje maliciozni kodovi koji će vam zakucati procesor do kraja uključivanjem vašeg računala u neku "rudarsku mrežu" bez vašeg znanja.

Trend Micro je na YouTubeu otkrio oglase koji sadrže jedan od takvih dobro poznatih kodova pod nazivom Coinhive, koji će vam nakon pokretanja uzeti više od 80% procesne snage za rudarenje kriptovaluta. 

Istraživači su o ovome obavijestili Google koji je rekao da je u roku od 2 sata blokirao te oglase i oglašivače uklonio sa svojih platformi, a sada slučaj istražuje kako bi otkrio radi li se o raširenoj pojavi ili izdvojenim slučajevima.

Zanimljivo je da neke web stanice upoznaju svoje korisnike da će tijekom boravka na njihovim sajtovima s premium sadržajima biti uključeni u proces rudarenja jer se na taj način financiraju, no nije nam potpuno jasno koliko je to legalno.  Drugim riječima, ako vam neka stranica počne štekati, sada znate da to može značiti da vam je računalo postalo nečiji rudar volonter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam