Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Nvidia želi spriječiti rudare u kupovanju grafičkih kartica
Članak
Objavljeno: 23.01.2018. 14:43

Nvidia 

Nvidia želi spriječiti rudare u kupovanju grafičkih kartica

Mada joj prodaje ide odlično, Nvidiji se ne dopada što gamerske grafičke kartice idu u krive ruke.

Nvidia želi spriječiti rudare u kupovanju grafičkih kartica

U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do velike nestašice grafičkih kartica namijenjenih gamingu, jer ih kao blesavi kupuju rudari kriptovaluta, što se Nvidiji sve manje sviđa.

Potražnja rudara za najnovijim grafičkim karticama Nvidije i AMD-a dovela je do nestašica istih, što je rezultiralo povećanjima cijena, a na kraju se (u kombinaciji s nestašicama memorije) odrazilo i na poskupljenja čitavih PC konfiguracija. Analitičari predviđaju da će cijene hardvera još dugo vremena samo rasti, a svi korisnici koji se ne bave rudarenjem sve više glasno izražavaju nezadovoljstvo ovom situacijom.

Iako Nvidia zarađuje jako lijepe novce jer prodaje više grafičkih čipova nego što ih je u stanju proizvesti, nije previše oduševljena, jer gubi ugled među gamerima, pa se boji da bi joj ovo dugoročno moglo jako naškoditi. Nvidia se toliko ne boji da će gameri prebjeći AMD-u, jer i on ima sličnih problema zbog ove situacije, već ih je najviše strah da PC gameri odu na druge platforme poput PS4 i Xbox konzola.

Iz tog razloga Nvidia će nastojati uvjeriti svoje partnere u distribuciji da ograniče prodaju rudarima. Obzirom da ne mogu znati tko rudari a tko ne, Nvidijini distributeri će ograničiti prodaju na 2 grafičke kartice po jednoj osobi, što znači da će onima koji slažu svoje "kopačke farme" biti onemogućeno kupiti na desetke ili stotine GPU-a odjednom. Dakako, to neće spriječiti rudare da odu u drugi dućan ili kupuju online s drugim accountom, no više od toga nije moguće učiniti ako već ne mogu podići proizvodnju da zadovolje i jedne i druge. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam