Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.05.2011. 16:27

Tri-Gate tranzistor  

Novi Intelovi 3D tranzistori za brže čipove

3D tranzistori će za jednu trećinu povećati efikasnost mikročipova, tvrdi Intel

Novi Intelovi 3D tranzistori za brže čipove

Novi Intelov 3D tranzistor koji uskoro kreće u masovnu proizvodnju ugrađivat će se u 22-nanometarsko čvorište Intelovog čipa pod nazivom Ivy Bridge.

3D chip

Na slici možete vidjeti vertikalne listiće 22 nm mikroprocesora koji koristi 3D Tri Gate tranzistore.

„Ovo je veliki napredak u odnosu na dvodimenzionalnu strukturu tranzistora kakvi pogone sve računalne čipove u posljednjih 50 godina. 3D dizajn i razmjer masovne produkcije će omogućiti Mooreovom zakonu da se znatno proširi“, kaži iz Intela. Mooreov zakon je izraz koji je nastao od jednog suosnivača Intela, Gordon E. Moorea, koji je još davne 1965. godine došao do spoznaje kako svaki novi krug s integriranom memorijom sadržava dvostruko više kapaciteta od svog prethodnika i da se novi čipovi pojavljuju u razmacima od 18 do 24 mjeseca. Ovo ujedno postavlja i limit na broj tranzistora koji se mogu postaviti na jedan krug, koji je inženjere stalno tjerao postavljati sve više tranzistora na sve manje čipove.

3D arhitektura bi trebala omogućiti računalnim čipovima da se grade poput nebodera, čime zbog gradnje u visinu dolazi do značajne optimizacije prostora.

 3D tranzistori će dizajnerima postojeće proizvode učiniti pametnijima, ali i omogućiti razvoj potpuno novih 

Mark Bohr

Tri-Gate tranzistori se sastoje od tankog 3D silikonskog listića koji je smješten vertikalno u odnosu na silicijski supstrat , svaki listić posjeduje troja „vrata“, po jedna na svakoj strani, što omogućava veću kontrolu nad tranzistorom, za razliku od klasičnih koji imaju samo jedna vrata na vrhu. Kada je tranzistor uključen, kontrola protoka elektrona je puno efikasnija, a kad se isključi protok dođe blizu nule. U praksi to znači kako veća kontrola omogućuje učinkovitije upravljanje potrošnjom, kao i bolje performanse, zbog kraćeg vremena uključivanja i isključivanja tranzistora.  

 „Ovo će dizajnerima dati fleksibilnost da im postojeći proizvodi budu „pametniji“, ali i omogućiti razvoj potpuno novih“, kaže Mark Bohr iz Intela.

Novi tranzistori će se u Ivy Bridge-bazirane Intel Core procesore početi ugrađivati krajem ove godine, što znači da bi se na tržištu mogli naći 2012.

VIDEO - Mark Bohr o 3D tranzistorima od 22 nm

U ovom filmu Mark Bohr će vam na zabavan i zanimljiv način pokazati karakteristike Tri-Gate tranzistora, te vas približiti perspektivi od 22 nanometra.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->