Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2017. 13:45

Computex Taipei 2017 

VIDEO: ARM predstavio procesore za mobilni AI

U vaš idući telefon stiže procesor koji će mu pružiti naprednu umjetnu inteligenciju.

VIDEO: ARM predstavio procesore za mobilni AI

Prošle godine tvrtka ARM je predstavila procesore za pametne telefone koji poboljšavaju korištenje za potrebe virtualne stvarnosti. Ove godine na Computex Taipei 2017 sajmu predstavili su iduću generaciju koja bi trebala obilježiti trend sve većeg uvođenja AI-a u smartfone.

Prvi predstavljeni procesor je Cortex-A75 CPU, za koji kažu da će vašem telefonu omogućiti snagu prijenosnog računala. U brojkama to iznosi 50 posto veći "boost" u performansama u odnosu na stari A73, a sav "višak" će biti raspoređen za potrebe sustava strojnog učenja koji će se naći u pametnim telefonima, pa će na primjer telefon optimizirati svoje performanse prema vašim navikama korištenja u realnom vremenu, a napredni algoritmi će zbog moćnog procesora s lakoćom izvoditi sve vrste AI zadaća koje će zahtijevati developeri, odnosno njihove aplikacije.

Osim tog procesora ARM je predstavio ARM A55 CPU za kojeg tvrde da je 2,5 puta energetski učinkovitiji u odnosu na A53, što bi prije svega trebalo produžiti vijek baterijama telefona srednje klase. Oba procesora su prvi koji koriste novu ARM-ovu "DynamIQ" tehnogogiju za optimiziranje rada jezgri. Starija big.LITTLE  arhitektura bila je uparena s jednakim brojem CPU jezgri, među kojima su se one manje snažne koristile za izvođenje zadaća koje na zahtijevaju previše snage. DinamIQ omogućuje korištenje do 8 potpuno različitih jezgri u raznim kombinacijama, pa možete recimo združiti jednu snažnu jezgru s mješavinom srednje jakih i slabih, ovisno o tome za što se taj "klaster" koristi. 

ARM DynamiQ Computex Taipei 2017

Predstavljena je i nova grafika Mali-G72, koja je nadogradnja ARM-ovog prošlogodišnjeg G71 GPU-a. Osim što je energetski učinkovitiji od njega, novi GPU je 17 posto učinkovitiji u procesima strojnog učenja, pa je jasno da je ARM ovu godinu odlučio posvetiti umjetnoj inteligenciji. Dakako, sva ova poboljšanja omogućit će i još kvalitetniju virtualnu stvarnost, pa možemo očekivati još bolje VR igre i programe za pametne telefone.

Jedina loša stvar je što u novim procesorima nećete moći uživati prije 2018. godine, kada bi se trebali pojaviti u prvim uređajima koje ćete moći kupiti u dućanima.

Više informacija o novim ARM-ovim proizvodima potražite ovdje, a čitavu konferenciju na Computex Taipei 2017 sajmu možete pogledati u ovom videu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->