Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.12.2015. 11:05

Umjetna inteligencija 

Musk i Thiel pokrenuli novi OpenAI projekt

Ovaj otvoreni projekt umjetne inteligencije već je prikupio milijardu dolara investicija.

Musk i Thiel pokrenuli novi OpenAI projekt

Elonu Musku i Peteru Thielu jako ide ne živce što velike tvrtke poput Googlea, IBM-a i Facebooka, te sveučilišta poput MIT-a i Stanforda imaju monopol na umjetnu inteligenciju, odnosno svoja rješenja vrlo škrto dijele s javnosti, pa je napredna AI tehnologija većini nedostupna.  

Oni su stoga pokrenuli neprofitnu organizaciju pod nazivom OpenAI, čija uloga će biti razvoj umjetne inteligencije koju će besplatno i neograničeno moći koristiti svi znanstveni timovi i tehnološke tvrtke širom svijeta.

U svojem postu na OpenAI stranici, osnivači kažu da bi umjetna inteligencija trebala predstavljati "produžetak ljudskih individualnih sloboda", te bi kao takva trebala biti slobodno i ravnomjerno distribuirana.

S tehničke strane, cilj inicijative je razviti umjetnu inteligenciju koja će istovremeno biti u stanju prepoznavati ljude i odgovarati na pitanja, za razliku od postojećih sustava koji mogu ili jedno ili drugo. No konačni ultimativni cilj je razviti algoritam koji će "generalizirati" inteligenciju.

Osnivači inicijative su stoga angažirali neke od najvećih stručnjaka na polju umjetne inteligencije, pa je tako za direktora istraživanja postavljen Ilya Sutskever, znanstvenik iz Googlea koji je surađivao s nekim od najvećih imena na području AI-a i strojnog učenja, poput Geoffa Hintona i Andrewa Nga.

Mada je neprofitna organizacija već skupila više od milijardu dolara investicija, osnivači vjeruju da će tijekom idućih nekoliko godina potrošiti samo manji dio tog novca, a također se nadaju da će surađivati i s drugim institucijama. Obzirom da će za njih raditi znanstvenici koji dolaze iz najnaprednijih tvrtki poput Googlea, te prestižnih sveučilišta poput Stanforda i New Yorka, Musk i ekipa vjeruju da će svatko željeti s njima surađivati.

Inače, zanimljivo je što se Musk uključio u jedan projekt umjetne inteligencije, obzirom da je nedavno stao na stranu Stephena Hawkinga i dijela znanstvenika koji smatraju da "razvojem AI-a prizivamo demone". Možda vjeruje da će svojim angažmanom lakše kontrolirati da se računala i roboti jednog dana ne otmu kontroli.  

Izvor: OpenAI

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->