Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.11.2020. 15:28

Pluton 

Microsoftov koprocesor donosi sigurnost vašem računalu

Microsoft se udružio s AMD-om, Intelom i Qualcommom na izradi sigurnosnog koprocesora pod nazivom Pluton.

Microsoftov koprocesor donosi sigurnost vašem računalu

Vaše iduće PC računalo koje ćete kupiti moglo bi stići s naprednim sigurnosnim koprocesorom koji će vam čuvati podatke od krađe. Microsoft je predstavio svoj novi projekt pod nazivom Pluton, u kojem surađuje s AMD-om, Intelom i Qualcommom, kako bi izradili x86 i ARM procesore koji uključuju sigurnosnu komponentu.

Chip-to-cloud-security

U svojoj osnovi Pluton je evolucija postojećeg TPM modula koji možete pronaći u mnogim modernim računalima. TPM pohranjuje informacije o vašem operativnom sustavu vezane uz sigurnost i omogućuje značajke poput Windows Hello. No bez obzira na dodatnu zaštitu koje pruža računalima, ona i dalje ostaju ranjiva, pa su istraživači već demonstrirali mogućnost da hakeri napadnu sučelje sabirnice koja omogućuje komunikaciju između TPM-a i CPU-a.

Upravo tu nastupa Pluton, koji integrira TPM direktno u CPU, čime otklanja mogućnost takvih napada.

Konačni cilj CPU-a s integriranim Plutonom je da se zaštite vaše vjerodajnice, enkripcijski ključevi i osobni podaci. 

Microsoft tvrdi da će Pluton pružiti veliku dodatnu zaštitu, jer hakeri neće s njega moći skinuti niti jedan od tih podataka, čak i ako će biti u potpunom fizičkom posjedu vašeg PC-a. Pored toga, protiv budućih novih prijetnji Microsoft će omogućiti nadogradnje firmwarea CPU-a direktno s njegovih servera putem sigurne konekcije.

Obzirom da se radi o sigurnosti pomoću nove hardverske komponente, od ovoga nećete imati nikakve koristi ukoliko ne kupite novi čip, a za sada još nije poznato kada ćete za to imati mogućnost. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->