Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.11.2020. 13:16

Digitalni asistent 

Alexa bolje razumije vaša pitanja

Amazonovi softverski inženjeri poboljšali algoritam strojnog učenja digitalnog asistenta "latentnim ciljevima".

Alexa bolje razumije vaša pitanja

Ako ste ikada koristili pametne digitalne AI asistente u svojim telefonima ili drugim gadgetima, vrlo brzo ste otkrili da su sve drugo samo ne pametni. Zapravo su i dalje još jako glupi, pa ćete na mnoga pitanja koja im postavite dobiti smiješne odgovore koji nemaju veze s onim što ste trebali.

Amazonovi softverski inženjeri u odjelu za umjetnu inteligenciju kažu da su uspjeli znatno poboljšati algoritam strojnog učenja digitalnog asistenta Alexe kako bi bolje razumio kontekst pitanja korisnika i proširio svoj odgovor na relevantna potpitanja.

Oni su stoga AI-u omogućili prepoznavanje takozvanih "latentnih ciljeva" koji su implicitni u zahtjevima korisnika, ali nisu izravno izraženi. Na primjer ako korisnik puta koliko se dugo treba močiti vrećicu čaja u vrućoj vodi, Alexa bi mogla reći: "pet minuta je idealno vrijeme", a onda nastaviti razgovor potpitanjem: "hoćete li da postavim timer na 5 minuta?".

U drugom primjeru navode kako korisnik pita Alexu kakvo je vrijeme na određenoj plaži. Alexa će mu potom reći ili prikazati na zaslonu (ovisno o uređaju) vremensku prognozu za to područje i potom mu ponuditi druge informacije poput: "želite li da vam prikažem webcam video plaže?".

Amazonovi inženjeri kažu da se ovo čini jednostavnim, no ispod takve konverzacije se nalaze složeni algoritmi koji služe za detekciju latentnih ciljeva i njihovo oblikovanje u akcije koje često obuhvaćaju različite podkontekste i prikazuju ih korisniku na način koji će im djelovati kao prirodna govorna interakcija.

U svakom slučaju, ovo nije neka velika stvar u umjetnoj inteligenciji koja bi vas mogla zavarati na Turingovom testu, ali Amazonovi inženjeri kažu da je svaki i mali napredak na tom području značajan za budućnost razvija AI-a.

Više detalja o poboljšanom AI algoritmu Alexe možete saznati na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->