Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.11.2020. 12:30

Apple M1 

VIDEO: Appleov M1 procesor je bolji od bilo kojeg za PC

Apple je predstavio prvi "in-house" procesor M1 za Mac računala, za koji tvrdi da donosi bolje performanse od bilo kojeg za PC prijenosnike.

VIDEO: Appleov M1 procesor je bolji od bilo kojeg za PC

Nadamo se da se niste preplašili naslova ovog članka, jer on ne odražava rezultate testova M1 procesora u Vidilabu, već ga tako najavljuje Apple koji tvrdi da u svemu tuče bilo koji procesor za PC računala, s posebnim naglaskom na najbolje procesore i SoC-ove u laptopima. Apple posebno ističe njegove grafičke performanse, pa kaže da M1 donosi dvostruko jače grafičke performanse u odnosu na bilo koji najpopularniji PC laptop uz jednu četvrtinu potrošnje energije.   

Novi Appleov procesor M1 je sistem na čipu (SoC), izrađen na 5-nanometarskoj tehnologiji i sadrži čak 16 milijardi tranzistora. Procesor dolazi s 8 jezgri i prema Appleu, u stanju je isporučiti "nevjerojatne performanse".

Apple_m1-chip-8-core-cpu-chart_11102020_big.jpg.large

Apple kaže da je čip rezultat više od deset godina njegovog iskustva u izradi procesora za iPhoneove, iPadove i Apple Watch satove i najveći njegov iskorak u izradi SoC-ova za Mac.

Appleov potpredsjednik za hardverske tehnologije Johny Srouji izjavio je da M1 ima najbrže CPU jezgre na svijetu i najbržu integriranu grafiku za osobna računala, te donosi nevjerojatne performanse u strojnom učenju zahvaljujući Appleovom Neural Engineu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kada govorimo o specifikacijama, Apple kaže da osim 5 nm arhitekture i 16 milijardi tranzistora, M1 donosi 3,5 puta brže CPU performanse i 6 puta brže GPU performanse u odnosu na prijašnje Macove, 15 puta brže strojno učenje i omogućuje dvostruko duže trajanje baterije u prijenosnim računalima.  

Apple_m1-chip-cpu-power-chart_11102020_big.jpg.large

U njemu je i Thunderbolt kontroler s podrškom za USB 4, a također ističu da je "ready" za sedamnaesto veliko izdanje macOS-a, operativnog sustava za Macintosh računala macOS Big Sur, koji predstavlja nasljednika Cataline.

Apple_m1-chip-mac-mini-LG-Display-gaming-screen_11102020_big.jpg.large

"M1 sadrži 8 moćnih jezgri koje su u stanju istovremeno pokretati 25.000 threadova, pa GPU može upravljati ekstremno zahtjevnim zadaćama s lakoćom, od glatke reprodukcije višestrukih 4K streamova do renderiranja kompleksnih 3D scena.  S 2,6 teraflopsa 'throughput' propusnosti, M1 ima najbržu integriranu grafiku u osobnim računalima", navodi Apple.

Apple_new-m1-chip_11102020_big.jpg.large

Tijekom predstavljanja Apple je demonstrirao usporedbu M1 čima s najnovijim čipom u PC laptopu, no nije naveo o kojem se čipu konkretno radi. Prema toj usporedbi, M1 donosi dvostruko brže CPU performanse korištenjem samo 25 posto energije, no koliko će vam doista produžiti trajanje baterije to ćemo morati provjeriti u Vidilabu.

Novi M1 čip je dostupan u prednarudžbama za MacBook Air, 13-inčni MacBook Pro i novi Mac mini.Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple GPU CPU procesor čip SoC M1
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->