Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Kriptorudari imaju nove trikove za prodaju grafičkih kartica
Članak
Objavljeno: 28.01.2023. 11:29

TecLab 

Kriptorudari imaju nove trikove za prodaju grafičkih kartica

Bojenjem memorije kriptorudari skrivaju znakove pregrijavanja grafičkih kartica.

Kriptorudari imaju nove trikove za prodaju grafičkih kartica

Kada u oglasu na Njuškalu pronađete neku rabljenu high-end grafičku karticu prošle generacije koja se prodaje znatno ispod prosječne cijene, odmah bi vam trebalo zazvoniti zvono za uzbunu, jer postoji velika vjerojatnost da je odradila jako puno poslova za nekog kriptorudara.

Ukoliko ste sumnjičavi, na takvim grafičkim karticama ćete potražiti znakove koji će vam reći da su su se koristile jako puno i pregrijavale, no ekipa iz TecLaba je otkrila da rudari prije prodaje nastoje sakriti te znakove. Jedna od metoda koju su otkrili je bojanje memorije na karticama kako bi se prekrile žute mrlje koje ukazuju na pregrijavanje.

Postoji mnogo načina da otkrijete da je grafička kartica "izraubana", poput nakupljanja prašine, istrošenih naljepnica s jamstvom, ogrebotina, oksidiranih kontakata i male promjene boje PCB-a. Također, nešto tamnija podloga GPU-a i žućkaste oznake na memorijskim čipovima pokazuju da je kartica dugo korištena, a upravo to rudari nastoje sakriti, kao što objašnjava TecLab u ovom videu.

Prema otkrićima TecLaba neki rudari navodno primjenjuju posebnu boju na DRAM IC-ove, iako se ta boja može lako ukloniti kako bi se otkrila prava boja čipova.

Nadalje, tu je i ponovno lemljenje skupih komponenti, što rade čak i službeni servisi. Dakle, ako kupite, recimo, obnovljenu (refurbished) grafičku karticu, ona može doći s ponovno zalemljenim GPU-om ili GDDR SGRAM čipom, no proizvođači grafičkih kartica i službeni servisi obično ne farbaju memorijske IC-ove kako bi sakrili da nisu novi.

U svakom slučaju, kupnja najboljih grafičkih kartica uz pristojan popust može zvučati kao privlačan deal, ali to je uvijek bio riskantan pothvat, jer rudari primjenjuju nove taktike kako bi njihova često korištena roba izgledala malo korištena ili kao nova. Stoga budite posebno oprezni pri kupnji rabljene grafičke kartice ovih dana, jer se godine istrošenosti mogu skrivati ​​ispod površine boje, koja je zapravo jedina stvar na kartici koja je uistinu nova.

Vezani sadržaji
Ključne riječi TecLab
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->