Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2023. 09:59

Indija 

BharOS je novi operativni sustav za telefone

Indija vjeruje da će njezin novi mobilni OS preuzeti kontrolu nad tržištem pametnih telefona.

BharOS je novi operativni sustav za telefone

Indijski institut tehnologije iz Madrasa (IIT MAdras) razvio je novi operativni sustav za pametne telefone za koji vjeruju da će preuzeti kontrolu nad tržištem pametnih telefona u Indiji, drugom po veličini tržištu na svijetu iza Kine.

To se dogodilo jer je indijski Vrhovni sud odbio popustiti Googleovom zahtjevu za blokiranje presude Povjerenstva za tržišno natjecanje Indije (CCI).

CCI je optužio Google da tjera proizvođače telefona koji žele licencirati Google Mobile Services (GMS) verziju Androida da unaprijed instaliraju Googleove aplikacije kao što su Chrome, Google Search i YouTube na te uređaje. Počevši od sutra, Google mora u Indiji ukinuti ograničenja postavljena proizvođačima telefona koji žele licencirati GMS verziju Androida. Telefoni s Androidom imaju 97% udjela u indijskom tržištu pametnih telefona.

BharOS predstavljanje

Indijski ministar obrazovanja i ministar razvoja vještina i poduzetništva Dharmendra Pradhan demonstrirao je novi mobilni operativni sustav razvijen u Indiji.

Operativni sustav instalira se bez zadanih aplikacija, a izvorna bežična ažuriranja automatski će širiti sigurnosne zakrpe bez čekanja da vlasnik uređaja pokrene postupak. To znači da će svi korisnici BharOS-a koristiti najnoviju verziju softvera.

Prof. V. Kamakoti, direktor IIT Madras, rekao je: "BharOS je mobilni operativni sustav izgrađen na temeljima povjerenja, s fokusom na pružanje korisnicima više slobode, kontrole i fleksibilnosti za odabir i korištenje samo aplikacija koje odgovaraju njihovim potrebama. Ovaj inovativni sustav obećava revoluciju u načinu na koji korisnici razmišljaju o sigurnosti i privatnosti na svojim mobilnim uređajima."

Kamakoti je dodao kako se BharOS može smatrati verzijom Androida što znači da kopira open-source kod koji koristi Android. "To je ono što je Amazon iskoristio za stvaranje FireOS-a za Fire Phone. Ovi telefoni ne nude Googleove aplikacije ili Google Play Store", navodi Kamakoti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Indija BharOS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->