Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.12.2015. 10:31

Windows 10 

Korisnici Windowsa 7 se na daju na Windowse 10

Većinu korisnika Windows 7 OS-a još uvijek ne uzbuđuje besplatna Windows 10 nadogradnja.

Korisnici Windowsa 7 se na daju na Windowse 10

Kada je Microsoft početkom ove godine objavio da će svi korisnici Windows 7 i Windows 8.1 operativnih sustava imati mogućnost da 12 mjeseci nakon lansiranja, besplatno nadograde svoja računala na Windows 10, bilo je za očekivati da će tim potezom ekipa iz Redmonda na najbolji način natjerati sve živo i neživo na instaliranje novog OS-a.

Kako pokazuju podaci NetMarketSharea (slika gore), do toga očito nije došlo, jer se nakon određenog kratkog razdoblja pada u tržišnom udjelu, Windows 7 opet podigao, pa je sada čak i jači nego što je bio u siječnju ove godine.

Govoreći konkretno u brojkama, u lipnju je Windows 7 pogonio 60,73% računala, a usprkos dolasku Windowsa 10 tog istog mjeseca, zabilježio je rekordni udio od gotovo 61 posto. Tek je u kolovozu došlo do pada izazvanog novim OS-om, pa se udio spustio na 57,67%, a opadanje se nastavilo i tijekom rujna (56,53%) i listopada (55,71%).

No u studenom ove godine, dobar dio onih koji su otišli na Windows 10, vratio se Windows 7 OS-u, pa je tržišni udio narastao na 56,11%, što je čak više od siječnja 2015. kada se nalazio na 55,92% svih PC-a na svijetu.

Ukupno gledano Windows 7 je izgubio samo 4,62% korisnika od dolaska Windowsa 10, a što je Redmondu vjerojatno najgore, dolazi do trenda povratka korisnika "starom" OS-u, jer oni sve ćešće koriste mogućnost da u roku od 30 dana naprave "downgrade", što im omogućuje da se "riješe" Windowsa 10 bez gubitka svojih datoteka i aplikacija.

Windows 10

Bez obzira na to, ostaje činjenica da Windows 10 i dalje bilježi stalni rast, te će se takav trend prema svim predviđanjima analitičara nastaviti i tijekom iduće godine, no biti će zanimljivo vidjeti može li ova "građanska neposlušnost" korisnika Windowsa 7, poremetiti planove Microsofta da se Windows 10 OS unutar 3 godine od lansiranja nađe na milijardu računala. 

Izvor: NetMarketShare

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->