Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.11.2017. 13:13

VIDI 260 

NOVI VIDI: Kako pokrenuti game development studio

Recepti izrade igara uspješnih developera, usporedni test Mini ITX kućišta, troboj flagship telefona...

NOVI VIDI: Kako pokrenuti game development studio
Naslovnica VIDI 260

Teško ćete pronaći nekoga tko čita VIDI, prati naše tehnološke portale, gugla sve što ima veze s hardverom i softverom koji potajno ne mašta o tome da za sljedećih pet godina živi od rada na videoigrama. Vjerujemo da će upravo takvi ljubitelje tehnologije i elektronske zabave doći na svoje u novom broju časopisa VIDI br. 260 koji se nalazi na svim kioscima u zemlji, jer će u njemu pronaći veliku temu o game developmentu i pokretanju startup tvrtke-studija za izradu igara.

Kako bismo vam otkrili kakve sve profile zanimanja trebate, koji softver i hardver koristiti te kako se radi u svim segmentima game developmenta, posjetili smo 6 etabliranih hrvatskih studija, Binx Interactive, Exordium Games, Gamechuck, Gamepires, LGM Games i Soap Interactive te iz prve ruke saznali sve detalje o produkciji, kako biste mogli dobiti savršeni recept koji smo nazvali "od A do Z, od ideje do gotove video igre".

Izrada igara

Sve što vam ostaje napraviti jest dobro proučiti temu te upotrijebiti volju, upornost, a možda i skriveni talent za stjecanje znanja, vještina i iskustva potrebnih za uspjeh u ovoj industriji. Tko zna, možda ćete za sljedećih pet godina upravo vi biti jedan od naših sugovornika u sličnoj game dev temi.

Usporedni-test-mini-ITX-kućišta

Razvoj računalnih kućišta s godinama je donio zanimljive novosti kako bi se prilagodio modernom hardveru. Gameri, a pogotovo korisnici kojima računalo služi za multimediju, nikada neće iskoristiti sve za što je namijenjena matična ploča klasične ATX veličine, bez obzira na to što marketing o tome misli.  Zato vam ovom prilikom donosimo usporedni test pet kućišta koja podržavaju mini-ITX standard veličine matične ploče. Ako želite ugurati izvrstan hardver u takve male gabarite, naš će vam test otkriti koje najjače komponente možete koristiti, a vidjeti ćete i konkretne rezultate vezane uz performanse, hlađenje i ostale stvari koje vas obično brinu kada razmišljate o slaganju računala u mini kantu.

Troboj-flagshipova

U novom Vidiju donosimo vam zanimljivi "troboj" flagship telefona koji će vam otkriti tko izlazi s pojasom svjetskog prvaka u apsolutnoj kategoriji kada se u ring bace Apple iPhone 8, HTC U11 i SamsungGalaxy S8. Pogledajte tko je zadao najviše udaraca, a tko okinuo najbolji selfie.

Modulos

Ovomjesečna cool priča vodi nas u Modulos, hrvatsku tvrtku koja proizvodi modularne stolove iz domaćeg drva, koji su posebni po tome što podržavaju integraciju tehnologije, a modularnost im pruža mogućnost da ih slažete prema potrebama u sve moguće oblike. Moduli se mogu dodavati i prenamijeniti za sve potrebe, pa nećete morati kupovati nove stolove kada se opremite novim tehnologijama, prijeđete u veći stan ili ured, već ćete samo dokupiti neki novi modul s iPad dockom, bežičnim punjačem, ili složiti stolove u forme koje odgovaraju vašim prostorima. Stoga nas uopće ne čudi što je interes za Modulos pokazalo i američko tržište, pa se možda radi o jednom novom hrvatskom velikom izvoznom proizvodu koji dolazi iz Virovitice.

iPhone-8-recenzija

Što se testova pametnih telefona tiče, imali smo priliku detaljno secirati Appleov iPhone 8, koji je čitav obučen u staklo, ali nismo propustili recenzirati ni Sonyev Xperia XZ1 Compact telefon koji sadržava sve značajke velikog brata u kompaktnom kućištu pa smo mu od milja nadjenuli ime "malo čudovište". 

LG-34UC99-W

Iz brojnih testova pojedinačnog hardvera izdvajamo HP-ov kvalitetan i moćan laptop HP Pavillion Power 15, kao i zakrivljeni gaming monitor LG 34UC99-W za zaslonom od 34 inča.

Sony-WH-1000XM2

Tu su i jedne od najboljih slušalica koje smo imali prilike testirati u proteklih godinu dana, Sony WH-1000XM2, a stigli smo i poletjeti GoPro Karma dronom koji dolazi s vrlo kvalitetnom odvojivom kamerom, kao i s dodatnim ručnim stabilizatorom, pa će vaše 4K video snimke biti jednako kvalitetne iz zraka, kao i iz ruke.

Microbit-VIDIlabirint

Što se naših radionica tiče, ovom prilikom vam otkrivamo kako uz pomoć Micro:Bit mikrokontrolera napraviti VIDIlabirint igru, a tu su i how-to teme koje će vam otkriti kako smanjiti potrošnju mobilnog podatkovnog prometa, kao i kako se izbrisati s interneta kada vam mreža svih mreža dosadi do te mjere da se odlučite vratiti u "običan svijet".

Hi-Tech banke

U našem posebnom VIDI.biz prilogu donosimo vam temu Hi-tech banke u Hrvatskoj, koja će vam otkriti kako tehnologija nezaustavljivo mijenja način na koji komuniciramo s bankama i koristimo tradicionalne usluge. Kako bismo saznali što digitalna transformacija znači u bankarskom sektoru, provjerili smo u šest hrvatskih banaka kako se nose s trendom digitalizacije odnosa s klijentima.

Mind-Blowing-Box

Ako biste nas pitali s čime smo se najviše zabavili u produkciji novog Vidija, mnogi među nama će izdvojiti testiranje društvene igre Mind Blowing Box za dva ili više igrača, koja dolazi u fizičkom obliku i omogućuje vam "difjuzanje" bombe koja nemilice otkucava vrijeme, prije čijeg isteka morati "razoružati" brojne module prije eksplozije, a svaki od njih predstavlja svojevrsnu zagonetku. Nećemo vam unaprijed otkriti kako smo prošli u ulozi stručnjaka iz "bomb squada", no glavno je da smo preživjeli kako bismo mogli krenuti u realizaciju novog broja.

White Shark Road Killer

Dobro je što smo na raspolaganju imali White Shark Road Killer gamerski stolac koji smo također recenzirali u ovom broju, jer bismo bez njega teško mogli provesti tolike sate u testiranju, a tu i tamo smo ga koristili i za igranje. Kod njega je zgodno što se može razvući i u ležeći položaj, pa možete malo i prileći nakon teških napora u Vidilabu  :)  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->