Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.05.2016. 10:57

Google I/O 2016 

Google Assistant je sveprisutan AI bot

Google predstavio svoju inačicu digitalnog asistenta koji će se naći u našim gadgetima, računalima, autima i domovima.

Google Assistant je sveprisutan AI bot

Tijekom održavanja "key" konferencije na Google I/O 2016 događanju za developere, Google je između ostaloga predstavio svojeg pametnog glasovnog asistenta po nazivom Google Assistant, kojeg ćemo uskoro moći pronaći u Android telefonima, nosivim gadgetima, računalima, autima, kao i u uređajima iz domene IoT-a i Smart Homea.

U demonstraciji održanoj na konferenciji, Google je pokazao svojeg digitalnog asistenta u akciji, pa možemo reći da nam se čini napredniji od "chat-botova" kakve ste možda susreli kod Applea (Siri) i Microsofta (Cortana), u što se i sami možete uvjeriti u ovom videu.

 

Napredna umjetna inteligencija Google Assistantu omogućuje vrlo široko razumijevanje upita i komandi, pa je stanju prilično dobro razumjeti što tražimo i govorimo, te povezivati više stvari odjednom bez gubitka konteksta, što je obično veliki problem kod takvih sustava, koji se nakon što duže vodimo razgovor s njima doslovce raspadnu i potpuno odlutaju iz teme. To ne znači da je doista tako pametan kao što djeluje iz Googleove demonstracije, no ovo što su nam prikazali čini se doista naprednim.

U prezentaciji nam se dopao primjer kada je Sundar Pichai pitao asistenta tko je režirao film Revenant. Google je potom odgovorio da je Revenanta režirao Alejandro Gonzales Inarritu. Nakon toga Pichai mu je rekao "pokaži mi njegove nagrade" i to bez navođenja imena redatelja (teško izgovorivog), a Google je shvatio što želi i odmah počeo izbacivati rezultate.

Pichai kaže da asistentu možete postaviti pitanje tipa "što se prikazuje večeras (u kinu)", a Google će vam ponuditi tri filma koji bi vas mogli zanimati. Nakon toga možete mu reći "danas bih poveo djecu", a Google odmah odgovara "OK, evo vam onda neke obiteljske opcije", te izlistava preporuke za "family friendly" filmove. Nakon toga vas može upitati želite li kupiti 4 karte za neki od njih, a kada izaberete jedan, on će vam obaviti kupnju i poslati QR kod te vam reći da ga samo trebate pokazati na ulazu u kino.

Pichai je pitao asistenta je li Knjiga o džungli dobar film, na što mu je ovaj rekao: "naravno, pogledajte kave je dobre ocjene dobio u recenzijama", te je izlistao ocjene s IMDB-a, Rotten Tomatoesa i Metacritica.

Googleov šef kaže da će svaki razgovor s asistentom biti drugačiji, a on će biti u stanju voditi milijarde razgovora istovremeno s korisnicima širom svijeta.

Ukratko rečeno, Google nas je ovime jako zainteresirao, pa jedva čekamo kada ćemo se naći u prilici sami provjeriti pamet Google Assistanta. Naravno, ovo funkcionira samo na engleskom, a vjerojatno će se pojaviti i na nekoliko drugih svjetskih jezika, te gotovo sigurno neće funkcionirati na hrvatskom, no to današnjim generacijama Hrvata vjerojatno neće predstavljati nikakav problem.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->