Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.01.2019. 09:44

Fake aplikacije 

15 lažnih navigacijskih aplikacija u Play Storeu

Aplikacije ne sadrže maliciozni softver ali će vas nakon instalacije zatrpavati oglasima.

15 lažnih navigacijskih aplikacija u Play Storeu

Google Play trgovina je postala toliko ogromna da je jako teško znati koje aplikacije su doista korisne, "zdrave" i funkcionalne, a koje lažne i opasne. Što se tiče aplikacija zaraženih malwareom, njih s relativno dosta uspjeha "love" Googleovi sigurnosni sustavi, a kada nešto Googleu prođe ispod radara korisnici se još uvijek mogu zaštititi antivirusnim rješenjima. No u Google Playu postoje i druge vrste neželjenih aplikacija, a to su one koje vam neće instalirati viruse, krasti novce, ili tražiti "otkupninu", već im jedina svrha da vas zatrpavaju neželjenim oglasima.

Istraživač Lukas Stefanko iz tvrtke ESET koja razvija antivirusna rješenja, u Google Playu je tražio baš takve i pronašao 15 njih koje se predstavljaju kao GPS aplikacije, odnosno softveri za satelitsku navigaciju, no zapravo su potpuno beskorisne, jer će vas najčešće samo povezati s Google Maps aplikacijom koju većina korisnika Androida već ima unaprijed instaliranu na svoj uređaj, a usput ćete "uživati" u hrpama beskorisnih spam oglasa.

"Te aplikacije samo otvaraju Google Maps ili koriste API bez ikakve dodatne vrijednosti za korisnika, osim prikazivanja oglasa", ističe Stefanko i navodi da su ukupno preuzete više od 50 milijuna puta iz Google Play trgovine. „Mada se predstavljaju kao čitave navigacijske aplikacije za Android, one samo stvaraju layer između Google Mapsa i korisnika s ciljem prikazivanja oglasa. Na taj način developeri zarađuju novac bez da korisnicima ponude bilo kakvu funkcionalnost“.         

Stefanko je također otkrio da neke od tih aplikacija koriste screenshotove koji su ukradeni iz drugih GPS aplikacija, što ne krši propisane uvjete korištenja Google Play Storea. 

"Jedna od tih aplikacija čak traži korisnike da plate uklanjanje oglasa, nakon čega ćete zapravo koristiti Google Maps bez reklama", navodi Stefanko koji je sve te aplikacije prijavio Googleu, no kaže da su samo neke od njih uklonjene iz Play trgovine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam