Nalazite se
  • Pop Tech
  • Žena koja je iz svemira zaronila u Marijansku brazdu
Članak
Objavljeno: 14.06.2020. 11:32

Kathy Sullivan 

Žena koja je iz svemira zaronila u Marijansku brazdu

Bivša astronautica Kathy Sullivan je jedina osoba koja je šetala svemirom i zaronila u najdublje mjesto u moru.

Žena koja je iz svemira zaronila u Marijansku brazdu

Kathy Sullivan je prije 36 godina postala prva Amerikanka koja je izašla iz Space Shuttlea Discovery i obavila "svemirsku šetnju", a sada će biti upisana u povijest i kao prva osoba na našem planetu koja je osim svemira posjetila i najdublji dio oceana Challenger Deep, odnosno dno Marijanske brazde na dubini od 10.925 metara.

Kako bi izvela taj podvig Kathy se pridružila Victoru Vescovu koji je pilotirao dubinskom podmornicom DSV Limiting Factor privatne tvrtke Caladan Oceanic.

222 kathy

Nakon uzbudljive 5-satne podvodne ekspedicije Kathy je izjavila kako je ovo bio izuzetan dan za nju kao "hibrida oceanografa i astronauta", a vrlo brzo se javila svojim kolegama astronautima na Međunarodnu svemirsku postaju ISS i ispričala im detalje o "zemaljskom svemiru" koji je imala prilike posjetiti kao i pravi "vanzemaljski".

Inače, Challenger Deep je do sada posjetilo samo osmero ljudi, uključujući redatelja Titanica Jamesa Camerona, dok su istovremeno u svemiru boravile 574 osobe iz 40 zemalja, pa bi se moglo reći da je posjeta najdubljem mjestu oceana na Zemlji veća privilegija nego let u svemir.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->