Nalazite se
  • Pop Tech
  • Volvo V40 sa zračnim jastukom za pješake
Članak
Objavljeno: 10.03.2012. 08:11

Geneva Motor Show 

Volvo V40 sa zračnim jastukom za pješake

Najsigurniji auto na svijetu sada još sigurniji i za pješake.

Volvo V40 sa zračnim jastukom za pješake

Automobile marke Volvo često volimo nazivati najsigurnijima na svijetu. Švedski čelik, ojačanja za slučaj prednjeg, stražnjeg i bočnog udara, pojasevi, zračni jastuci za sve putnike i mnoštvo drugih sigurnosnih detalja i sustava, oduvijek su predstavljali pojam sigurnosti u svijetu osobnih vozila.

Stoga iskreno moramo priznati da nas uopće nije začudilo što je Volvo na autosalonu u Ženevi prvi u svijetu prikazao još jedan originalni sigurnosni dodatak.

Naime, u sve modele nedavno predstavljenog Volva V40, koji će se početi prodavati u rujnu ove godine, biti će ugrađeni zračni jastuci za pješake.

Sustav radi na taj način da sofisticirani senzori na prednjem odbojniku u djeliću sekunde registriraju udar i potom gotovo trenutno podignu poklopac motora iz kojega izlazi zračni jastuk koji omogućava da pješak na kojeg naletite udari na mekanu površinu, čime mu se prema testovima provedenim na crash lutkama, šansa za preživljavanje i nezadobivanje teških povreda uvelike povećava.

"Zračni jastuk pomaže u zaštiti pješaka, prije svega u predjelu glave, obzirom da se napuše u donjem dijelu vjetrobrana", kaže Stefan Jacoby, predsjednik i direktor Volvo Car Corporationa.

Sustav senzorske detekcije pješaka je posebna priča za sebe, jer uključuje radar na odbojniku i kameru na prednjoj strani retrovizora, stoga je brzina reakcije takva da se zračni jastuk potpuno aktivira u trenutku prvog kontakta vozila s pješakom, te on uvijek pada na meku površinu, bez obzira kojom se brzinom vozilo kretalo.

Obzirom da u Europi 14 posto svih smrtnih slučajeva u automobilskim nesrećama otpada na pješake, Volvo je ovim sustavom učinio veliki korak u njihovoj zaštiti. Iskreno se nadamo kako zračni jastuci za pješake neće ostati egzotika za Volvo V40, već će postati opći standard za sve automobile.

VIDEO: Volvo V40 – zračni jastuk za pješake

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam