Nalazite se
  • Pop Tech
  • Sustav za parkiranje bez vozača
Članak
Objavljeno: 05.10.2011. 10:43

BMW i VW 

Sustav za parkiranje bez vozača

Znanstvenici automobilskih tvrtki BMW i Volkswagen su napredovali u razvoju sustava koji može parkirati automobile bez vozača u vozilu.

Sustav za parkiranje bez vozača

Sustav će pomoći ponajprije na uskim parkirnim mjestima, a vozilo će iz parkirnog prostora odvesti pritiskom gumba na upravljaču. Tvrtke zasad još nisu otkrile kada će sustav biti dostupan korisnicima.

Prema riječima Nica Kaempchena, šefa projekta u BMW-u, dan kada će u serijsku proizvodnju automobila uključiti autopilota. Trenutačno se usredotočavaju ponajprije na optimizaciju sustava pomoći za vozača u određenim situacijama.

Rezultati ankete njemačkog automobilskog portala Autoscout24 pokazali su da je 27 posto ispitanika u dvojbama u vezi uporabe autopilota u automobilima, a trećina bi radije sama birala hoće li sustav koristiti, s obzirom na stanje u prometu.

Samo 17 posto ispitanika je glasovalo za. “Za većinu ljudi je autopilot i dalje dio znanstvene fantastike. Prije nego što ga predstave, moraju biti sigurni da nude stvarne prednosti za vozača,” rekao je Thomas Weiss, koji je pripremio spomenutu anketu.

I dok se na autopilot i dalje treba čekati, vozačima je sada dostupan sustav za pomoć pri parkiranju. Vozilo nakon pritiska gumba samo parkira na prazno parkirno mjesto, a vozač pritom pomaže dodavanjem plina i zatvaranjem. Sustav košta između 500 i 1000 eura.

Vezani sadržaji
Ključne riječi automobil Volkswagen BMW parkiranje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->