Nalazite se
  • Pop Tech
  • Video: Kompaktan solarni štednjak na tržištu
Članak
Objavljeno: 19.10.2014. 12:56

GoSun Stove 

Video: Kompaktan solarni štednjak na tržištu

Do sada već više od 5.000 ljudi kuha i peče hranu pomoću ovog gadgeta na sunčevu energiju.

Video: Kompaktan solarni štednjak na tržištu

Ekipa inovatora iz američke savezne države Ohio koja stoji iz projekta GoSun Stove štednjaka, dovela je na tržište zanimljiv štednjak-pećnicu, koji za kuhanje i pečenje hrane koristi isključivo sunčevu energiju.

U osnovi GoSun Stove funkcionira na taj način da apsorbira toplinu iz koncentriranih sunčevih zraka koja postiže temperature do 290 stupnjeva celzija, što znači da ćete pomoću ovog gadgeta za toplog sunčanog dana moći kuhati i peći što god vam pada na pamet, u što se možete uvjeriti i ako pogledate ova dva videa dolje.

Sunčev štednjak princip rada

U osnovi tehnologije se nalazi okrugla staklena cijev s dvostrukim stijenkama između kojih se nalazi vakuum, u koju se ulaže limeni podložak s hranom, što omogućuje vrlo učinkovito i brzo prikupljanje toplinske energije koja dolazi od sunčevih zraka koje skupljaju parabolički kolektori. Zahvaljujući tom sustavu apsorbira se više od 80 posto sunčevog svjetla koje se reflektira na cijev, a čak i ako se pojave oblaci, hrana će se nastaviti kuhati/peći, jer se u vakuumskoj cijevi pohranjuje dovoljno topline (infracrvenog zračenja). 

Kako tvrde proizvođači, GoSun Stove štednjak je u stanju kuhati i peći hranu za samo 10 minuta, te omogućuje da se u njemu odjednom priprema do 1,5 kg čvrste hrane ili tekućine.

Također navode da u sunčevom štednjaku možete kuhati hot-dogove, omlete od 8 jaja, smrznutu hranu, riblje filete, muffine, povrće, meso, pa čak i juhe, a do sada su već isporučili kupcima više od 5.000 komada i nitko im se navodno nije požalio.

Ovaj neobični gadget možete naručiti preko ove poveznice po cijenama od 69 dolara (413 kn) koliko košta GoStove u mini kit izvedbi, pa sve do 369 dolara (2.210 kn) koliko ćete platiti za najskuplji GoSun Pro Sport Pack koji dolazi s dvije cijevi i torbom za nošenje. 

Moramo vam reći da smo mrvicu skeptični u vezi ovog solarnog štednjaka, pa bismo voljeli vidjeti jednu prezentaciju uživo prije nego što bismo ga naručili, no ako ga vi nabavite, svakako nam javite svoje impresije, jer nas je doista zaintrigirao. 

Izvor: GoSun Stove

Vezani sadržaji
Ključne riječi vakuum GoSun Stove štednjak sunčev
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam