Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.09.2013. 11:16

Huba 

Samodostatna brdska kućica

Mladi poljski dizajnerski par razvio koncept alpske kućice koja ima vlastiti energetski sustav.

Samodostatna brdska kućica
huba-mountain-shelter-designboom04

Malgorzata Blachnicka i Michal Holcer, mladi dizajneri iz Poljske, prezentirali su koncept samodostatne brdske kućice pod imenom Huba kakva bi se mogla transportirati helikopterom na vrhove brda i planine, te služiti kao zaklon za do 4 osobe, ali i sasvim pristojan komforni stambeni objekt za dvoje planinara, čime bi mogla naći i turističku primjenu.

Ova kućica je dizajnirana na taj način da iskoristi prirodne uvjete koji vladaju na visinama većim od 1.000 metara nadmorske visine, gdje su česte kiše koje godišnje nadmašuju 1.200 mm/m2 i gdje vjetrovi pušu između od 6 do 30 m/s.

Kućica je izrađena u alpskom stilu, posjeduje vertikalnu turbinu koja snagu vjetra pretvara u električnu energiju koju se potom pohranjuje u baterijski sustav za potrebe grijanja, LED rasvjete i pokretanje pumpe za vodu, a materijali od kojih je sagrađena minimaliziraju negativne učinke okoliša.

Krov kuće je dizajniran tako da prikuplja kišu te ju potom sprema u tank za vodu, gdje se potom filtrira kako bi postala sigurna za piće.

huba-mountain-shelter-designboom02

Dizajneri kažu kako je dinamički karakter strukture unutrašnjeg prostora formiran od ispresjecanih površina koje nemaju prave kutove,a mali prozori se nalaze u strukturi zidova kuće te osvjetljavaju unutrašnje zidove prirodnim zrakama svjetla, dok matirano staklo omogućuje privatnost unutrašnjosti.

huba-mountain-shelter-designboom03

Kućica posjeduje 4 mjesta za boravak, koja uključuju dva kreveta skrivena u zidovima, a tu se još nalazi prostor za pranje i tuširanje, kao i grijač vode, odnosno bojler.

img_2_1380063674_b93e22b26aa2c197208f68255812dcb4

Na žalost, ova kućica postoji tek u obliku koncepta na papiru, no mladi dizajnerski par je za nju već osvojio nekoliko nagrada i privukao interes investitora zainteresiranih za izradu prototipa, pa bi jednog dana Huba kućice mogle osvanuti na planinskim vrhovima. 

Izvor: designboomVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->