Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.04.2013. 14:47

Dus Architects 

3D printana kuća uz kanal u Amsterdamu

Nizozemski arhitekti nastoje pobijediti u utrci za prvu 3D printanu funkcionalnu kuću na svijetu.

3D printana kuća uz kanal u Amsterdamu

U posljednje vrijeme pojavljuje se sve više projekata kojima je cilj 3D printanjem sagraditi čitavu kuću u kojoj će netko doista stanovati, a ne da se samo demonstrira mogućnost gradnje tehnologijom 3D printanja na modelima većine kućica za ptice.

Amsterdamska tvrtka Dus Architects želi prva tehnologijom 3D printanja sagraditi kuću uz kanal nizozemske prijestolnice.

Kako bi bili u mogućnosti graditi (3D printati) čitave strukture svoje kuće, inženjeri Dus Architectsa i njihovi kolege iz još nekoliko timova drugih tvrtki, prvo su morali proizvesti adekvatni 3D printer koji sam po sebi predstavlja pravi tehnološki dragulj. Printer pod nazivom KamerMaker, koji u prijevodu doslovce znači "proizvođač soba", izrađen je od "kostura" jednog brodskog kontejnera, te je dugačak 6 metara. kako bi mogao udovoljiti zahtjevu proizvodnje soba prosječne veličine.

KamerMaker printer

Kao građevinski materijal printer koristi plastiku i drvena vlakna, a gradnja kuće funkcionira na taj način da se prvo proizvode vanjski zidovi, potom stropovi, podovi i drugi dijelovi individualnih soba, te naposljetku namještaj koji će se u njih postavljati.

Gotovi elementi kuće će se slagati poput "puzzlea" direktno na građevinskom zemljištu, zahvaljujući posebno konstruiranim rubovima koji su napravljeni poput sustava za spajanje velikih Lego kockica, a sve će se dodatno povezivati i ojačavati čeličnim kabelima.

Svaki komad je izrađen 3D printanjem po sistemu sloj po sloj, a tim Dus Architectsa tvrdi kako je KamerMaker printer u stanju izraditi čitavu sobu u jednoj sesiji printanja.

Mladi arhitekti su ovaj projekt započeli još prije 6 godina odmah nakon što su diplomirali, a tijekom tog razdoblja morali su kompletno razviti tehnologiju, izraditi detaljne nacrte, te pribaviti sve potrebne dozvole za gradnju, što im je spadalo među najteže zadaće. Možemo si zamisliti kako bi im tek išlo kod nas da su predali zahtjev na Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

kamermaker_wordpress_frontpage_selection4

Među prvim dijelovima kuće koji su printani za demonstraciju, nalazi se prozor. 

Plan tima je da do kraja ove godine završe izradu kompletne fasade svoje zgrade, dok će im do kompletnog završetka gradnje trebati još nekoliko godina.

Obzirom da slične projekte razvijaju mnogi timovi širom svijeta, pitanje je hoće li baš nizozemski graditelji sagraditi prvu funkcionalnu kuću tehnologijom 3D printanja, ili će to poći za rukom nekom drugom, recimo ekipi koja radi "fantasy brlog" o kojem smo nedavno pisali, mada je taj projekt daleko od "funkcionalne kuće".

Među prvim dijelovima kuće koji su printani za demonstraciju nalazi se prozor. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->