Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Ava 500 telepresence robot u prodaji
Članak
Objavljeno: 11.06.2013. 16:02

iRobot 

VIDEO: Ava 500 telepresence robot u prodaji

Tvrtka poznata po robotima usisavačima na tržište će izbaciti svojeg telepresence robota.

VIDEO: Ava 500 telepresence robot u prodaji

Mada se telepresence roboti koji na sebi posjeduju kameru, ekran i sustav za kretanje već nalaze u ponudi nekih proizvođača, još se nisu udomaćili u tvrtkama i tvornicama, no veliku ulogu u njihovoj popularizaciji bi mogla odigrati tvrtka iRobot, koja vam je vjerojatno poznata po iRoomba usisavačima, koji slove kao najbolji na tržištu.

iRobot je naime objavio kako će iduće godine započeti prodaju svojeg Ava 500 telepresence robota, u čemu će mu pomoći tvrtka Cisco s kojom se udružio kako bi svoje robote proširili čitavim svijetom, targetirajući gotovo isključivo poslovne korisnike.

Ako vam kojim slučajem nije jasno što je to telepresence robot, radi se o pokretnom sustavu za telekonferencije, koji vam omogućava da recimo sa svojeg računala kod kuće "prošećete" svojom tvrtkom, razgledate čime se bave vaši zaposlenici, odlazite na sastanke iz jedne u drugu kancelariju, te obilazite pogone u društvu svojih partnera.

Nije nam poznato je li netko pokušao ovaj pojam prevesti kao "telenazočni robot", što bi otprilike najbolje odgovaralo ovakvoj vrsti stroja.

Ukratko, Ava 500 posjeduje podnožje na kotačima s motorom koji mu daje kretanje, kameru, mikrofon, zvučnike i monitor, te trup koji omogućuje "okretanje glave", plus ponešto senzora.

Dobar dio kretnji izvodi sam, pa će tako automatski izbjegavati prepreke koje mu se nađu na putu, a može se programirati i da sam dođe u prostoriju u koju ga se pozove, te se može opskrbiti mapama prostora kroz koje će "patrolirati".

Drugim riječima, korisnik koji ga koristi kao svoj fizički avatar, ne mora se previše baviti njegovim upravljanjem, jer je dovoljno pametan da mnoštvo toga izvodi sam, pa se možete posvetiti pregovorima s klijentima ili brojanjem zaposlenika koji su otišli na gablec u kantinu.

iRobot je robotu dao "pamet" i omogućio kretanje, dok ga je Cisco opremio audio i video opremom.

Što se cijena tiče, robot će se prodavati po nešto manje od 70.000 dolara, no tvrtke će ga moći iznajmljivati za 2.000 dolara mjesečno. 

Izvor: iRobot

VIDEO: AVA 500 telepresence robot

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->