Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Jesu li kineski androidi naša budućnost
Članak
Objavljeno: 09.05.2024. 13:17

EX Future and Science Museum 

VIDEO: Jesu li kineski androidi naša budućnost

Muzej u sjeveroistočnoj Kini održava izložbu funkcionalnih androida koji djeluju kao da su došli iz SF filmova.

VIDEO: Jesu li kineski androidi naša budućnost

Humanoidni roboti ili androidi kakve smo do sada viđali u SF filmovima, toliko su se približili stvarnosti da to već pomalo izaziva jezu.

Vodeći se tom idejom, Muzej u sjeveroistočnom kineskom lučkom gradu Dalianu, u organizaciji tvrtke EX robots, održava izložbu na kojoj posjetitelji mogu vidjeti, opipati i isprobati robote raznih oblika i namjena koji bi uskoro mogli 'živjeti' u našem svijetu, a zajednička stvar im je da iza njih stoji ozbiljna znanost o mehatronici, sintetskoj biologiji, umjetnoj inteligenciji i robotskoj psihologiji.

Izložbeni prostori djeluju više poput tvornice u kojoj ćete jednog dana odabrati i kupiti svojeg robota roba, robota prijatelja, robota šljakera ili uslužnog robota raznih namjena, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U muzeju se posjetitelji mogu susresti s robotskim replikama slavnih ličnosti, kao i posjetiti centar za istraživanje i razvoj te proizvodnu traku bioničkih robota u ljudskom obliku, a možete se i 3D skenirati, kako bi robotičari dobili kompletan nacrt vašeg tijela, temeljem kojeg će jednog dana izraditi vašeg robotskog dvojnika kojeg ćete moći poslati na posao umjesto sebe.

Tu se mogu vidjeti redovi lijepih kiborg-dama, bestjelesnih glava, uvjerljivih čovjekolikih vodiča koji imaju najbolju imitaciju ljudske kože izrađene do sada, nadrealno stablo funkcionalnih humanoidnih robotskih ruku i drugi izlošci koji podsjećaju na dućan u koji ste došli kupiti svojeg robota "za po doma".

EXROBOTS01

Nadalje, muzej omogućuje posjetiteljima da upravljaju robotskim glavama vlastitim izrazima lica i nauče dosta toga o kineskim robotskim tvrtkama i istraživačkim organizacijama koje razvijaju napredne robote, uključujući Unitree, BTech/Baidu, Astribot, LimX, Kepler, Inovacijski centar za humanoidne robote u Pekingu i druge proizvođače koji će nam uskoro promijeniti svijet koji poznajemo.

EXROBOTS03-2

 

U svakom slučaju, očito je da Kina ne zaostaje za američkim i japanskim tvrtkama poput Tesle, Figurea, Sanctuarya, Agilitya, Apptronika, pa čak ni Boston Dynamicsa koji bi nam uskoro trebao predstaviti iduću generaciju Atlas robota, koji će odbaciti hidraulične motore svog atletskog prethodnika i dobiti električnih aktuatore, a navodno će se kretati prirodnije od bilo kojeg drugog humanoidnog robota.

EXROBOTS02-1

 

Kako se čini, Kinezi pored svega ovoga imaju i ideju da si curu ili dečka više ne tražimo u kafiću ili klubu, već na proizvodnoj traci. Lijepa budućnost.

Vezani sadržaji
Ključne riječi EX Future and Science Museum
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->