Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Gramofonske ploče od šećerne trske
Članak
Objavljeno: 26.03.2024. 16:22

Evolution Music 

VIDEO: Gramofonske ploče od šećerne trske

Britanski startup je započeo proizvodnju ekološki prihvatljivih gramofonskih ploča bez plastike.

VIDEO: Gramofonske ploče od šećerne trske

Mada su danas distribuciju glazbe najvećim dijelom preuzeli streaming servisi, gramofonske ploče nisu nestale, a prema najnovijim istraživanjima, njihova prodaja je u porastu na nekim tržištima poput SAD-a, gdje je prošle godine prodano oko 50 milijuna vinilnih ploča.

No porast prodaje ploča ima i negativan utjecaj na okoliš, jer se proizvode od plastike pa je britanski startup Evolution Music to odlučio promijeniti izradom ploča od zelenog alternativnog materijala, šećerne trske.

Te ploče pod nazivom EvoVinyl izrađene su od šećerne trske uz dodatak nekoliko prirodnih veziva i boja, a Evolution Music u budućnosti namjerava dobavljati sve prirodne sastojke iz organske regenerativne poljoprivrede.

ev2

Osim zbog zamjene plastičnih materijala prirodnima, ove ploče su ekološki prihvatljivije i zbog niže temperature na kojoj se prešaju, kao i zbog 50 posto manje vremena za prešanje, što donosi uštede energije od 30 posto u odnosu na vinilne ploče

Tvrtka također kao jednu od prednosti navodi i mogućnost recikliranja, jer se svi EvoVinyl albumi koji završe svoj život u smeću mogu reciklirati ili razgraditi u industrijskom postrojenju za kompostiranje.

Nadalje, ljubitelji gramofonskih ploča neće morati kupovati novi gramofon, jer se ploče mogu koristiti na standardnima, a testiranjem je također utvrđeno da je materijal manje sklon statičkom elektricitetu, što znači da će skupljati manje prašine, a to će jako cijeniti igla vašeg gramofona.

Kako je i zbog čega nastala prva EvoVinyl ploča možete vidjeti u ovom videu.

 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Evolution Music
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->