Nalazite se
  • Pop Tech
  • Znanstvenici žele da uzgajamo pitone za prehranu
Članak
Objavljeno: 17.03.2024. 17:40

Macquarie University 

Znanstvenici žele da uzgajamo pitone za prehranu

Prema novom istraživanju, uzgajani pitoni mogli bi ponuditi održiv i učinkovit novi oblik zdrave i ekološki prihvatljive mesne prehrane.

Znanstvenici žele da uzgajamo pitone za prehranu

Istraživači s australskog Sveučilišta Macquarie tvrde da su pitoni izvor hrane s niskim emisijama u uzgoju, otporni na klimatske uvjete i stvaraju hranjive proteine učinkovitije od pilića i goveda.

Studija na dvije komercijalne farme pitona u jugoistočnoj Aziji koju je vodio dr. Daniel Natusch s Fakulteta prirodnih znanosti, pokazala je da pitoni pretvaraju hranu u proteine nevjerojatno učinkovito u usporedbi s konvencionalnom stokom kao što su kokoši i goveda.

"U pogledu omjera pretvorbe svojeg mesa u proteine, pitoni nadmašuju sve glavne stočne vrste koje su dosad proučavane", kaže dr. Natusch i dodaje da su pitoni brzo rasli i dostigli 'težinu za klanje' unutar prve godine nakon izlijeganja, a njihovo  meso je bijelo i ima vrlo puno proteina.

Istraživači su usporedili mrežaste pitone (Malayopython reticulatus) i burmanske pitone (Python bivittatus) uzgojene na komercijalnim farmama pitona u Tajlandu i Vijetnamu, testirajući učinke različitih režima prehrane.

"Neuspjesi u konvencionalnim poljoprivredno-prehrambenim sustavima koji dovode do široko rasprostranjene nesigurnosti hrane pokreću interes za alternativne izvore", kaže dr. Natusch i dodaje da su hladnokrvni gmazovi znatno učinkovitiji u pretvaranju hrane koju jedu u više mesa i tjelesnog tkiva nego što bi bilo koje toplokrvno stvorenje ikada moglo.

python-farm700x400

Zmijsko meso je održiv izvor hrane s visokim udjelom bjelančevina i niskim sadržajem zasićenih masnoća koji se već široko konzumira diljem jugoistočne Azije i Kine, no uzgojem pitona za prehranu do sada se još nitko nije bavio na zapadu.

"Zmijama je potrebna minimalna količina vode i čak mogu živjeti od rose koja se ujutro taloži na njihovim ljuskama. Trebaju vrlo malo hrane i jedu glodavce i druge štetočine koje napadaju usjeve. Naša studija sugerira da uzgoj pitona koji nadopunjuje postojeće sustave uzgoja stoke može ponuditi fleksibilan i učinkovit uzgoj mesne hrane", kaže dr. Natusch.

Profesor i koautor Rick Shine s Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Macquarie kaže da je ovo prva studija koja dubinski razmatra ulazne i izlazne podatke, troškove i koristi komercijalnih farmi zmija.

"Postoje jasne ekonomske prednosti za stočare koji uzgajaju pitone umjesto svinja", kaže profesor Shine i ističe da gmazovi proizvode puno manje stakleničkih plinova od sisavaca. "Njihov čvrst probavni sustav, koji čak može razgraditi kosti, ne proizvodi gotovo nikakav tekući otpad vode i daleko manje krutog otpada od sisavaca".

"Međutim, malo je vjerojatno da će Australija ili Europa prihvatiti uzgoj pitona, kaže Shine. "Mislim da će proći dosta vremena prije nego što ovdje vidite hamburgere od pitona koji se poslužuju u vašem omiljenom restoranu."

Vezani sadržaji
Ključne riječi Macquarie University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->