Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Teretni brod s jedrima štedi 3 tone goriva dnevno
Članak
Objavljeno: 20.03.2024. 14:52

Pyxis Ocean 

VIDEO: Teretni brod s jedrima štedi 3 tone goriva dnevno

Novi teretni brod s dizelskim pogonom i hi-tec jedrima već je na prvom putovanju donio velike uštede.

VIDEO: Teretni brod s jedrima štedi 3 tone goriva dnevno

Teretni brod za rasuti teret, nosivosti od 43.000 tona pod nazivom Pyxis Ocean, odvezao je svoju prvu šestomjesečnu turu koja ga je odvela preko Indijskog oceana, Tihog oceana, sjevernog i južnog Atlantika, te rta Horn i rta Dobre Nade.

Brod koji plovi pod zastavom Singapura nalazi se u vlasništvu tvrtke MC Shipping Kamsarmax, a unajmila ga je tvrtka Cargill, nakon 6 mjeseci prijevoza tereta raznim oceanima pokazao se vro učinkovitim i štedljivim, obzirom da za pogon koristi kombinaciju dizelskih motora i visokotehnoloških automatskih jedara za hvatanje vjetra.

brod 3

Prema Cargillu, to je Pyxis Oceanu omogućilo da uštedi ekvivalent od tri tone goriva dnevno uz smanjenje emisije ugljičnog dioksida od 11,2 tone (što je ekvivalent uklanjanju 480 automobila s ceste) i općenito dovelo do smanjenja troškova od 14%.

Jedra pod nazivom WindWings koja se koriste na brodu nisu ona platnena iz starih gusarskih filmova, već su čvrsta sklopiva jedra izrađena od čelika i staklenih vlakana, a visoka su 37,5 m. Njihova svrha nije zamijeniti konvencionalne dizelske motore, već pružiti dodatnu propulziju dok brod plovi u područjima s povoljnim vjetrovima i strujama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Jedra se automatski podešavaju kako se vjetar mijenja, a također se sama aktiviraju kada sustav prepozna povoljne uvjete za plovidbu na pogon vjetra.

Zahvaljujući uspješnom testiranju u stvarnim uvjetima, tvrtka sada planira započeti masovnu gradnju i modificiranje teretnih brodova WindWings jedrima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Pyxis Ocean
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->