Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Blitzer railgun uskoro na razaraču
Članak
Objavljeno: 20.03.2016. 13:21

General Atomics 

VIDEO: Blitzer railgun uskoro na razaraču

Uspješno testirani projektili koji imaju ubrzanje do 30.000 G (sila teže).

VIDEO: Blitzer railgun uskoro na razaraču

Kada govorimo o znanosti, svi najčešće razmišljamo o izumima koji će nam donijeti zdravlje, mir, blagostanje i prosperitet, no ljudska rasa je nažalost najsposobnija u razvoju inovacija koje služe za razaranje i ubijanje.

Jedina dobra stvar u rapidnom razvoju vojne znanosti, koja nema nikakvih ograničenja u budžetima kao civilna, leži u tome da mnoštvo toga što se razvija s mračnim ciljem ubijanja, nekim čudom jednog dana stigne u opću uporabu za mirnodopske svrhe. Primjera je mnogo, od atomske energije, svemirske tehnologije, pa sve do naših pametnih gadgeta, kamera visoke razlučivosti i pročistača vode, koji su nastali u vojnim laboratorijima za potrebe ratnih operacija.

Blitzer 2

Jedna od takvih inovacija je i tehnologija railguna, elektromagnetskog topa koji se temelji na korištenju elektriciteta umjesto baruta za ubrzanje projektila do brzina većih za 6 do 7 puta od brzine zvuka. Korištenjem elektromagnetske sile poznate kao Lorentzova sila, top ubrzava projektil između dvije šine koje provode elektricitet, prije nego što se lansira ogromnom brzinom. To znači da railgun može ispaljivati projektile dalje nego konvencionalni topovi i održati kinetičku energiju koja stvara ogromnu štetu.

Tvrtka koja je otišla najdalje u razvoju railgun topova je General Atomics, čiji se top pod nazivom Blitzer testira već nekoliko godina, a što sve može, pogledajte u ovom videu. 

Ovih dana tvrtka je objavila da je uspješno provela testove u kojima je isprobala 5 projektila, pri čemu  su posebnu pozornost obratili na integrirane sustave navigacijskih senzora i procesora za navođenje i upravljanje.

Svi projektili i njihove komponente su preživjele i funkcionirale u multi-Tesla magnetskom polju unutar lansera i u čitavom lansirnom okruženju, te su nastavile funkcionirati i nakon samog lansiranja, kao i tijekom čitavog stabilnog leta.

Blitzer projektil

Ovi testovi su ukazali na dodatnu učinkovitost Blitzer railguna, koji bi se ovog ljeta trebao naći na jednom američkom razaraču, čime će započeti razdoblje nove generacije naprednog futurističkog oružja koje je iz SF literature stiglo u stvarno okruženje.

Blitzer 4

Iskreno se nadamo da će Blitzer služiti samo kao sredstvo zastrašivanja, te da se neće koristiti u stvarnim oružanim sukobima, a njegova tehnologija jednog dana možda dovede i do neke opće koristi, recimo za razvoj sustava koji će lansirati letjelice u svemir bez abnormalno visokih troškova i bez negativnog utjecaja po okoliš, obzirom da eliminira potrebu za gorivom.

Izvor: General Atomics

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->