Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Svjetski prvak u utrci dronova
Članak
Objavljeno: 14.03.2016. 14:30

WDP 2016 

VIDEO: Svjetski prvak u utrci dronova

Petnaestogodišnji pilot osvojio je 250.000 dolara na prvom Grand Prixu za dronove.

VIDEO: Svjetski prvak u utrci dronova

Ovih dana u Dubaiu se održao prvi World Drone Prix, odnosno utrka dronova u kojoj je sudjelovalo čak 150 timova iz čitavog svijeta.

Mada je uoči utrke bilo puno skeptika koji nisu vjerovali da ovakvo natjecanje može privući publiku i ozbiljne natjecatelje, nagradni fond u visini od milijun dolara, očito je uspio motivirati ljude da organiziraju timove sastavljene od pilota, navigatora, tehničke podrške i menadžera, kako bi se utrci posvetili poput nekog tima Formule 1.

Kao što možete vidjeti u ovom videu, prvo mjesto nakon tri dana kvalifikacija i finalne utrke, pripalo je timu petnaestogodišnjeg pilota iz Velike Britanije, Lukea Bannistera, koji je osvojio 250.000 dolara. 

Staza na kojoj se odvijala utrka napravljena je vrlo zanimljivo, s opasnim zavojima, zaprekama kroz koje su letjelice morale prolaziti, a piloti su mogli birati hoće li dronovima iz prvog lica upravljati gledanjem kroz VR naočale ili na zaslon monitora. Pravila su uključivala "pit stop", odnosno mogućnost da timovi ulaze u "boxove" zbog promjene baterija, propelera ili popravaka, s time da je najmanje jedno slijetanje na to mjesto bilo obavezno. Izlijetanje sa staze, odnosno promašivanje "obstaclea" je bilo dozvoljeno, no samo ako se dron unutar istog kruga vratio i prešao ga, a za timove su bila propisana detaljna pravila u vezi letjelica, baterija, radio predajnika, članova tima i ponašanja na stazi, kako bi sve bilo regularno. 

Kako je izgledala finalna utrka iz perspektive pobjednika Bannistera, možete pogledati u ovom videu. 

Izvor: World Drone Prix [YouTube]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam