Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Bežična podvodno zračna komunikacija
Članak
Objavljeno: 22.08.2018. 13:30

TARF 

VIDEO: Bežična podvodno zračna komunikacija

Novi sustav koristi kombinaciju sonara i radara kako bi omogućio podatkovnu komunikaciju.

VIDEO: Bežična podvodno zračna komunikacija

Koliko god današnja komunikacijska znanost bila napredna, jednu stvar još uvijek nitko nije uspio riješiti, komunikaciju između podmornica pod vodom i zrakoplova u zraku. Kada uronjene podmornice žele komunicirati s nečim iznad površine vode, moraju izroniti ili izbaciti plutaču s antenom, čime ih je lakše uočiti, no znanstvenici MIT-a su otkrili način kako to zaobići.

Oni su razvili bežični sustav koji je u stanju slati podatke iz podvodnog izvora ka zračnom pod nazivom TARF (translational acoustic-RF communication), koji šalje zvučne signale iz podvodnog zvučnika ka površini, gdje se sićušne vibracije na različitim frekvencijama pretvaraju u jedinice i nule binarnih podataka. Iznad vode, ekstremno osjetljivi radar (30-300 GHz) može detektirati te sićušne promjene koje su povezane s bitovima podataka, što znači da može primati poruke iz podvodnog izvora. Kako bi dokazali da sustav ne funkcionira isključivo u mirnoj vodi, već i u nemirnom i valovitom moru, znanstvenici su ga uspješno testirali u bazenu u kojem su se nalazili plivači, kao što možete vidjeti u ovom videu.

To je moguće zahvaljujući novim algoritmima za procesiranje signala koji mogu razlučiti frekvencije velikih valova od onih sićušnih koji se koriste za komunikaciju. 

Trenutni prototip se zasad neće tako brzo naći u podmornicama jer je TARF zasad u stanju prenositi podatke brzinom od samo nekoliko stotina bitova u sekundi, a ni povratna komunikacija iz aviona prema podmornici nije moguća, no znanstvenici vjeruju da će njihova tehnologija imati brojne mogućnosti primjene. Oni vjeruju da će podmornice moći slati svoje izvještaje direktno ka zrakoplovima i dronovima dok se nalaze na sigurnoj dubini, a podvodni senzori za istraživanje mora će podatke sada moći odašiljati kroz vodu ka istraživačkim postajama.   Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->