Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kako bi izgledala Antarktika bez leda
Članak
Objavljeno: 08.06.2013. 09:55

NASA 

VIDEO: Kako bi izgledala Antarktika bez leda

NASA je objavila zanimljiv video u kojem se prikazuje kako bi izgledala Antarktika u slučaju da se čitav led otopi.

VIDEO: Kako bi izgledala Antarktika bez leda

Antarktika je kontinent koji okružuje Južni pol Zemlje i jedini je nenastanjeni kontinent na Zemlji, te je prekriven ledom koji je na nekim mjestima debeo kilometrima.

Ako ste se ikada pitali kako bi taj kontinent izgledao kada ne bi bio prekriven ledom, možda će vam se dopasti ovaj animirani film NASA-e koja je izradila Bedmap2, najnoviji i najprecizniji pogled na aktualnu ledenu masu na Antarktici.

Film je, kažu, "izrađen temeljem milijuna setova podataka istraživačke organizacije British Antarctic Survey, među kojima je dobar dio onih kojima ih je opskrbila NASA tijekom svoje operacije IceBridge za koju su korišteni češće avioni nego sateliti kako bi se pratile promjene u polarnom ledu, dok se instrumentima poput laserskih altimetara, radara, gravimetara i magnetometara izrađivala mapa dijela kontinenta koji se nalazi ispod ledenog omotača.

Ovaj film ujedno demonstrira kako se ledeni slojevi Antarktike stalno pomiču, tope i zamrzavaju, a ono što se događa tamo utječe na sve nas, mada toga nismo uopće svjesni.  

VIDEO: Bedmap2

Vezani sadržaji
Ključne riječi Antarktika led NASA Bedmap2 kontinent
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->