Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Aplikacija za upravljanje živim žoharima
Članak
Objavljeno: 10.06.2013. 16:07

Backyard Brains 

VIDEO: Aplikacija za upravljanje živim žoharima

Ekipa neuroznanstvenika i inženjera želi sustav za upravljanje žoharima dovesti na tržište.

VIDEO: Aplikacija za upravljanje živim žoharima

Vjerojatno ste u našim starijim vijestima već pročitali ponešto o eksperimentima u kojima su znanstvenici pretvarali žohare u svojevrsne kiborge, opremivši ih elektronikom koja im je omogućila da njihovim kretnjama upravljaju računalnim programom u stilu video igara.

Ne sumnjamo da ova istraživanja imaju neki smisao u znanstvenim laboratorijima, jer ukazuju na mogućnost slamanja vlastite volje živih bića pomoću elektronike, demonstriraju mogućnosti današnje tehnologije koja se kao i uvijek do sada može koristiti za plemenite, ali i za neke manje plemenite stvari, te ujedno pomažu i u spoznajama o neurosustavima životinja (i ljudi).

No ono što nikako nismo očekivali je da će netko doći na ideju ovakve sustave komercijalizirati, te prodavati na slobodnom tržištu kao "RoboRoach kit za upravljanje žoharima pomoću aplikacije pametnog telefona".   

Bez obzira na to što nam žohari baš ne spadaju među top 5 omiljenih "domaćih životinja", ideja startup tvrtke Backyard Brains, da vam za 100 dolara prodaju neuroprotetski elektronski komplet koji možete sami ugrađivati na žohare koje ulovite (ako dodate još 50 dolara pošalju vam i tuce živih životinjica), doista nam graniči s razumom, te još uvijek priželjkujemo da se radi o šali, a ne stvarnom projektu, mada je ušao u sustav privatnog investiranja na Kicstarteru.

ee00f9bae0c11658e23536cf180ad2ef_large

Mada se ekipa stalno poziva na znanstveni aspekt ovog sustava koji omogućuje provođenje "ozbiljnih eksperimentata", nama se nekako čini da je ovo nešto što će kupovati "mikrosadisti" koji vole paliti krila leptirima, otkidati noge kukcima ili općenito mučiti manje ili veće životinje.

zohar

Ne ulazeći dalje u čitav moralni aspekt čitave priče, što se tehničkog rješenja tiče, ideja je da elektronski čip uz koji se nalaze baterija i antena, pomoću elektroda spojite u dijelove žoharovog živčanog sustava koji upravlja smjerovima kretanja, a potom upravljajući aplikacijom pametnog telefona, kukcu stvarate dojam da je naletio na prepreku, što će ga natjerati na promjenu smjera.

Backyard Brains kaže kako je čitava ta procedura žoharima bezbolna (baš nas zanima kako to znaju), te vjeruju da bi proizvod mogao proći dobro na tržištu jer ima veliki edukacijski i znanstveni potencijal koji omogućava svakome od nas da se bavi istraživanjima poput naprednih znanstvenih laboratorija.

Ukoliko ovo doista stigne na tržište, postavlja se pitanje koja je sljedeća životinja nakon žohara na redu, te uopće ne sumnjamo da će jednog dana ovo stići i na ljude.

Izvor: Kickstarter

VIDEO: RoboRoach

  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->