Nalazite se
  • Pop Tech
  • INTERACT: Najveći stručnjaci robotike u Rijeci
Članak
Objavljeno: 04.09.2012. 13:16

Događanje 

INTERACT: Najveći stručnjaci robotike u Rijeci

Hiroshi Ishiguro, Pericle Salvini i Andrea Bonarini održali zanimljiva predavanja u kampusu na Trsatu.

INTERACT: Najveći stručnjaci robotike u Rijeci

U organizaciji tvrtke Intech i Sveučilišta u Rijeci, jučer se u prostorijama Građevinskog fakulteta u riječkom kampusu na Trsatu, održalo zanimljivo događanje na temu robotike INTERACT, koje je bilo posvećeno interakciji ljudi i robota. 

Glavna zvijezda događanja bio je poznati japanski stručnjak za robotiku, profesor Odjela za sistemske inovacije Sveučilišta Osaka, Hiroshi Ishiguro, koji je najpoznatiji po svojim humanoidnim robotima serije Geminoid, o kojima smo u nekoliko navrata pisali na našem portalu.

Ishiguro je na događanju održao predavanje pod nazivom "Humans, androids and media", u kojem je na primjeru postojećih robota i nekih novih projekata, demonstrirao svoju viziju interaktivnog suživota robota i ljudi.

definicija covjeka

Osim njega, predavači su bili profesor Andrea Bonarini sa Sveučilišta Politechnico di Milano, koji je govorio o gamingu s robotima, te profesor Pericle Salvini sa Sveučilišta Scuola Superiore Sant'Anna, koji je okupljene upoznao s robotskom umjetnosti, dizajnom i novom disciplinom pod nazivom "roboetika".

Na žalost, suprotno očekivanjima svih posjetitelja, "robotski trojac" nije prikazao niti jednog svojeg naprednog robota uživo, osim u sklopu video prezentacija na projekcijskom platnu ili u obliku "lutkica" (Ishiguro).

Mada smo bili pomalo razočarani tom činjenicom, moramo priznati kako su predavanja bila vrlo zanimljiva, a posebno nas je razveselilo to što smo bili u prilici osobno razgovarati s ponajvećim stručnjacima robotike u svijetu, barem kada se govori o "civilno-znanstvenom sektoru".

Hiroshi Ishiguro

ishiguro

Profesor Ishiguro je u sklopu svoje prezentacije na video platnu prikazao svoje dosadašnje humanoidne robote, Geminoid H i Geminoid F, androide muških i ženskih modela, objašnjavajući razlog zbog kojeg se uopće bavi izradom robota.

Ishiguro naime ne razvija robote isključivo zbog ljubavi prema robotici, već mu je jedna od glavnih stvari proučavanje robota sa svrhom proučavanja čovjeka. Mada su njegovi roboti zapravo "neautonomni", jer ovise o upravljanju "živih" teleoperatera, Ishiguro si postavlja pitanje što je autonomija robota, te koji su to elementi koji čine ljudsku inteligenciju i svijest, što se obično dovodi u direktnu vezu s karakteristikama koje čine ljudskost.

"Uzmite vaš pametni telefon u ruku. Možete li sa sigurnošću reći da on ne posjeduje inteligenciju?; Koliko ljudskosti zapravo smijemo dati robotu?; Naposlijetku, što je to čovjek", bila su neka od pitanja koja je profesor Ishiguro naveo kao najvažnija koja si trebamo postavljati kada govorimo o robotima.

rucak-s-geminoidom

U sklopu izlaganja Ishiguro je prikazao svoje najnovije robote, koji se u potpunosti razlikuju od androida koje je proizvodio do sada.

To su Hugvie, "telenoid" robot koji podsjeća na plišani jastuk s udovima, u koji se umetne Android telefon, nakon čega se pretvara u pokretnog robota koji vas može grliti, te Elfoida, mini robota koji podsjeća na Voodoo lutkicu u kojem se nalazi elektronika slična pametnim telefonima, te mehanika koja mu također omogućava određene kretnje.

Dok je Hugvie prije namijenjen interakciji sa djecom i starijim osobama, koji su njegovo grljenje i maženje tijekom testiranja doživjeli vrlo pozitivno i emotivno, Elfoid nudi novi način interakcije, koji pomalo podsjeća na inteligentnu lutku trbuhozborca.   

Andrea Bonarini

bonarini

Što se tiče profesora Bonarinija, njegova posvećenost korištenju robota za potrebe gaminga dobro je zabavila sve okupljene, obzirom da je prikazao filmove svojih robota koji se mogu koristi kao autonomne interaktivne igračke, poput Jedi Trainera, koji se sastoji od AR Parrot Drone quadcoptera opremljenog inteligencijom za simulaciju napadanja u stilu dronea iz Star Warsa, te robota nogometaša, koje Bonarini proizvodi u sklopu programa RoboCup, svojevrsnog robotskog nogometnog prvenstva.

robocup

Ideja profesora Bonarinija i njegovog znanstvenog tima je da do 2050. godine proizvedu nogometnu momčad sastavljenu od robota, koji će biti u stanju pobijediti ljudsku nogometnu momčad, s time da će morati slijediti sva pravila igre, te neće imati superiorne sposobnosti koje bi im dale prednost u odnosu na ljude (snagu, brzinu, preciznost dodavanja i dr.).

Pericle Salvini

salvini

Zadnji ugledni govornik na skupu je bio profesor Pericle Salvini, koji je predstavio nekoliko projekata robotske umjetnosti u kojima je sudjelovao kao dizajner, poput glazbenog banda sastavljenog od robota, te robota glumaca, pjevača i plesača, koji su zajedno sa živim izvođačima nastupali u kazališnim predstavama. Pored toga Salvini je pokazao i projekt robota čistača koji je probno postavljen u talijanskom gradiću Peccioliju, kojeg građani mogu pozvati da im pokupi vreću smeća ispred kuće, koje on potom odvozi na deponij.

Roboetika

Osim predstavljanja robota, sva trojica su dosta govorili o moralnim, etičkim i zakonskim aspektima robotike, a na okupljanju je održan i okrugli stol u sklopu kojeg su ugledni gosti, domaći stručnjaci za kibernetiku, biologiju i filozofiju, te publika, bili u prilici raspravljati o tome kako će se robote koji će jednog dana posjedovati karakteristike ljudskih bića (svijest, moral, odgovornost, autonomiju i dr.), uklopiti u ljudsko društvo.

okrugli stol

Mada se radi o nečemu o čemu ćemo moći ozbiljnije govoriti tek kroz više godina ili desetljeća, kada se pojave prvi takvi autonomni umjetni "organizmi", u diskusiji su otvorena razna spekulativna pitanja o tome "što bi bilo kada bi bilo", pa se raspravljalo može li se robotima dati pravo glasa na izborima, tko snosi odgovornost ako robot počini neko nedjelo (proizvođač ili sam robot?), ili kako zakonski regulirati proizvodnju i korištenje androida za osobne potrebe koji izgledaju poput drugih osoba, odnosno ima li netko pravo posjedovati robota koji imitira neku poznatu ličnost, jer postoji mogućnost korištenja robota s ciljem iživljavanja, pa se postavlja pitanje je li i to oblik krađe identiteta?

A gdje su roboti?

Osim robota-lutkica i robota-jastuka koje je prikazao Ishiguro, na događanju su se predstavili i studenti računarstva s Tehničkog fakulteta iz Rijeke, koji su prikazali svoje završne radove, robotizirane autiće temeljene na Android telefonu upravljane glasom, te nešto malo veće robotizirano autonomno vozilo koje koristi prijenosno računalo i hakirani Kinect kontroler za upravljanje i izbjegavanje prepreka.

kinect robot

Na žalost, mada je uz događanje najavljena "izložba robota", ove iznimke su bile daleko manje od naših očekivanja, jer smo mislili kako će INTERACT vrviti od robota koji će hodati, voziti i letjeti naokolo, no svejedno je ovo bila vrlo zanimljiva konferencija, za koju se nadamo kako će iduće godine zabljesnuti u punom "robotskom sjaju".

Više informacija o INTERACT događanju, uključujući video intervjue s najzanimljivijim sudionicima, potražite u Vidijevim medijima, na VIDILAB YouTube kanalu, te u novom broju časopisa VIDI koji izlazi 28. rujna ove godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->