Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.04.2011. 20:09

Robotika u deželi 

Slovenski robot namjerno udara ljude

Znanstvenici robotima razvijaju osjećaj dopuštenog dodira na ljude koristeći neobičnu metodu.

Slovenski robot

Znanstvenici Univerziteta u Ljubljani pod vodstvom Boruta Povšea rade doista neobične pokuse na ljudima u koje su uključili robote. Naime, ispituju prag boli kod ljudi, koristeći robotske ruke koje različitim intenzitetom udaraju dobrovoljne subjekte na različita mjesta nadlaktice, nakon čega se od njih uzimaju podaci o tome kako su doživjeli koji udarac na ljestvici boli od 1 do 10, a za udarce koriste dva različita vrha, jedan zatupljeni i jedan šiljati.

 nije poznato koje su nacionalnosti testni subjekti 

Ovaj eksperiment zapravo nije testiranje praga ljudske boli, već se vrši u svrhu razvoja budućih robota koji će raditi na raznim poslovima zajedno s ljudima. Robotima se želi stvoriti osjećaj dozvoljenog dodira pri interakciji s ljudima, kako pri namjernim ili slučajnim dodirima za vrijeme obavljanja zajedničkih zadaća ne bi došlo do ozljeda.

Zanimljivo je kako su na vijest o ovom eksperimentu skočili mnogi svjetski znanstvenici koji rade na projektima robotike, jer je po njima neprihvatljivo da se čak i u ovu svrhu programiraju roboti koji namjerno nanose bol ljudima, budući da to poništava temeljne asimovljeve zakone robotike među kojima je najvažniji onaj koji kaže da robot nikada ne smije svojim djelovanjem naškoditi čovjeku.

Hoće li naše susjede prozvati proizvođačima homicidnih robota još se ne zna, kao ni to jesu li testni subjekti Slovenci, Srbi, Hrvati ili Bosanci.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam