Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.10.2014. 10:14

Ebola roboti 

Roboti u borbi protiv Ebole

Znanstvenici žele koristiti robote u ustanovama u kojima se liječe zaraženi pacijenti.

Roboti u borbi protiv Ebole

Roboti poput iRobotovih ratnih i policijskih robota mogli bi se prenamijeniti za dezinfekciju prostora i dostavu u bolnicama. Photo Credit: iRobot 

U trenutku dok se virus Ebole širi svijetom, a među građane se sve više uvlači strah od moguće zaraze, Bijela kuća i tri velika američka sveučilišta pripremaju edukativne radionice koje će se održati 7. studenog ove godine, na kojima će znanstvenici govoriti o potencijalu uvođenja robota u borbu protiv ove opasne bolesti.

Osnovna ideja znanstvenika je da se pomoću robota čim više smanji mogućnost zaraze kod pomoćnog osoblja bolnica, te minimalizira kontakt osoba s oboljelima gdje god je to moguće.

Dakako, roboti neće moći preuzeti ulogu liječnika i sestara, ali znanstvenici razmatraju njihovo korištenje za dezinfekciju unutarnjih i vanjskih prostora te dostavu lijekova i namirnica u centre u kojima se liječe oboljeli. Pored toga, razmatra se i upotreba "telepresence" robota za potrebe virtualnih posjeta pacijentima, kako bi se smanjila i mogućnost zaraze članova obitelji oboljelih.

Valja naglasiti da znanstvenici neće proizvoditi nove robote koji će se koristiti za to svrhu, već im je ideja prenamijeniti robote koji se već nalaze na tržištu.

Ukoliko liječnici i zdravstvene institucije prihvate prijedloge na radionicama koje će biti održane, za očekivati je da bi se roboti mogli pojaviti u bolnicama kroz samo nekoliko tjedana.   

Izvor: Computer World

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam