Nalazite se
  • Pop Tech
  • Pametno pojačalo i automatski prevoditelj u uhu
Članak
Objavljeno: 19.10.2014. 11:03

LaLaLa 

Pametno pojačalo i automatski prevoditelj u uhu

Dizajner tvrdi da bi se ovaj gadget mogao naći na tržištu kroz dvije godine.

Pametno pojačalo i automatski prevoditelj u uhu

Ideja dizajnera Marka Rolstona iz tvrtke Argodesign pomalo podsjeća na automatskog prevoditelja iz Star Treka. Za razliku od uređaja koji u popularnoj TV seriji baš i nismo nešto vidjeli, jer je ugrađen u lubanje junaka, ovaj koncept nas više podsjeća na neku kombinaciju bežične slušalice za pametni telefon i slušnog aparata.

Mada nam se u prvi trenutak učinilo da ovo nije nikakva posebno inovativna ideja, jer bežične slušalice za pametne telefone u kombinaciji s glasovnim asistentom, pa čak i automatskim prevoditeljem već postoje, Rolston je stvar zamislio ipak ponešto drugačije.

Njegova ideja je u tome da ovaj gadget omogućuje ciljano slušanje zvukova i glasova, te njihovo izoliranje iz pozadinske buke. Drugim riječima, mogli biste čuti što vam govori prijatelj s druge strane sobe pune ljudi, jer biste pomoću sustava infracrvenog ili laserskog praćenja mogli usmjeriti gadget prema njemu, nakon čega bi računalo u vašem uhu izdvojilo njegov glas iz šume drugih.

lalala2-crop-u12903

Osim toga ovo bi bilo zgodno i za poslovne sastanke, pa bi vam tajnica tijekom žučne konferencije, s druge strane stola mogla diskretno šapnuti da je vrijeme privesti sastanak kraju jer morate podići dijete iz vrtića.

Taj sustav "selektivnog slušanja" se već koristi za potrebe ozvučavanja otvorenih i zatvorenih prostora koji koriste obavještajne agencije, pa Rolston tvrdi kako ne postoje nikakve prepreke da se ta tehnologija smjesti u slušalicu koju je nazvao LaLaLa, čija bi prodaja mogla početi kroz dvije godine.

Nadalje, sustav će vam omogućiti da sve razgovore snimate i pohranjujete, kako biste ih mogli slušati kasnije pa vam neće trebati nikakvi uređaji tipa diktafona.

Pored toga Rolstonov koncept posjeduje i sustav automatskog prevoditelja koji bi mogao prevoditi glasove na stranim jezicima u realnom vremenu, čime bi vam praćenje međunarodnih konferencija također bilo olakšano. S takvim sustavima se također već neko vrijeme eksperimentira, pa već imate algoritme koji omogućuju prevođenje čitavih rečenica s pametnih telefona putem servisa u oblaku, s neznatnim odmakom od realnog vremena.

Rolston stoga kaže da bi se inženjeri trebali samo pozabaviti kako tu tehnologiju dovesti u faktor forme njegove LaLaLa slušalice.

Dakako, puno je lakše dizajnerima predstavljati koncepte nego inženjerima realizirati gotove proizvode, no svi cijene dobre ideje, pa nije isključeno da se i LaLaLa slušalica jednog dana nađe na tržištu.

Dakako, mi bismo je još nadogradili pametnim telefonom i sustavom glasovne navigacije, pa nek inženjeri uzmu u obzir i naše ideje, a nakon toga trebaju poraditi na implantatu iz Star Treka, jer nema smisla da vam na uhu visi ovakav ružan komad plastike. 

Izvori: ArgodesignFastcodesign

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam