Nalazite se
  • Pop Tech
  • Punjenje električnog automobila za 10 minuta
Članak
Objavljeno: 17.10.2011. 12:52

Nissan 

Punjenje električnog automobila za 10 minuta

Nissan je razvio sustav koji će omogućiti proizvodnju 10-minutnog punjača za električne automobile.

Punjenje električnog automobila za 10 minuta

Nissan je ovih dana objavio kako je razvio novu tehnologiju baterija za električne automobile, koja će drastično skratiti punjenje s osam sati na samo deset minuta. Naravno, misli se na punjenje do punog kapaciteta.

Znanstvenici japanskog Sveučilišta Kansai navode kako nova tehnologija funkcionira na taj način da su elektrode od ugljika unutar kondenzatora zamijenili elektrodama od tungstenovog oksida i oksida vanadija.

Problem s ovim izumom je u tome što će se ta tehnologija moći uvesti u komercijalnu primjenu u električnim automobilima tek kroz jedno desetljeće, obzirom na postojeće sustave koji koriste utvrđene (i skupo plaćene) tehnološke procese, čija zamjena zahtijeva puno vremena i još više novaca, navode iz Nissana.

No u Nissanu kažu kako će tijekom tog prelaznog razdoblja podržavati i promovirati današnje sustave opskrbnih postaja za brzo punjenje, koje su u mogućnosti napuniti automobil do 80% kapaciteta za 30 minuta.

Nissan na tom projektu surađuje s DBT-om, najvećim europskim proizvođačem punjača za automobile, kako bi tijekom 2012. proizveli male brze DC punjače koji će koštati oko 15.000 dolara (81.000 kn).

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->