Nalazite se
  • Pop Tech
  • Najbrži svjetski električni auto iz Svete Nedelje kreće u Frankfurt
Članak
Objavljeno: 01.09.2011. 13:46

The Concept_One 

Najbrži svjetski električni auto iz Svete Nedelje kreće u Frankfurt

U hi-tech pogonima Mate Rimca u Svetoj Nedelji odvijaju se zadnje pripreme za predstavljanje najbržeg svjetskog električnog automobila na sajmu IAA 2011.

Najbrži svjetski električni auto iz Svete Nedelje kreće u Frankfurt

Posjetili smo mladog hrvatskog izumitelja Matu Rimca i provjerili kako teku završne pripreme za odlazak na sajam IAA 2011. (15.-25. rujna) u Frankfurtu, gdje će predstaviti najbrži automobil na svijetu na električni pogon.

mate-za-kompom

Svaki detalj automobila prvo je nastao na računalu.

Moramo naglasiti kako će Rimčev novi automobil Concept One samo preuzeti titulu najbržeg električnog automobila od njegovog prošlog automobila e-M3, baziranog na BMW "kockici", kojim Mate pobjeđuje na Street Race utrkama, posramljuje vozače benzinaca, a i na međunarodnim relijima za električne automobile osvaja prva mjesta protiv žestoke konkurencije, uključujući najbrže i najpoznatije e-jurilice poput Tesla Roadstera.

Atmosfera u pogonima Mate Rimca odiše laganom napetošću, no svi inženjeri vrlo samouvjereno dovršavaju posljednje pripreme pred odlazak u frankfurtski sajam, kontroliraju dobavljače dijelova koji se proizvode izvan njihovog pogona, te po ne znamo koji puta isprobavaju funkcioniranje računala i elektronike koja će biti ugrađena u Concept One, a vjerujte da će toga biti u izobilju.

pogon

Mate kaže da kod njih vlada kreativni nered, no moramo priznati da nismo nigdje vidjeli veću "apoteku" u prostorima gdje se proizvode automobili.

Inače, Mate naglašava kako su mnogi mediji pogrešno prenijeli informaciju da će Concept One imati 1088 konjskih snaga, jer se tu radi o snazi samog motora, dok se pri prijenosu na kotače dobije oko 800 konja, što je još uvijek i više nego impresivno, pogotovo ako za usporedbu uzmete najpoznatiji trkaći automobil Tesla Roadster, koji ima "samo" 248 KS.

Pored toga, za razliku od Tesla Roadstera, kojemu je krajnji domet jednog punjenja baterija oko 400 km "normalne" vožnje, rimčev Concept One bi trebao imati impresivni domet od 600 km.

svjetlo

Prednje svjetlo izgleda vrlo impresivno.

I na kraju kad već uspoređujemo ta dva automobila, za Concept One se očekuje ubrzanje 0-100 km/h za 2,8 sekundi, dok Roadster to postiže za 3,7 sekundi, a maksimalna brzina kojom za više od 100 km/h "tuče" Roadstera, osigurat će Rimcu uvjerljivi primat najbržeg električnog automobila na svijetu.

Čak što više, Concept One će se nadmetati s najbržim cestovnim benzinskim jurilicama na svijetu, poput Ferrarija, Porschea, pa čak i Bugatti Veyrona.

Video priloge i detaljne fotografije Concept One automobila smijemo objaviti tek nakon otvaranja frankfurtskog sajma IAA 2011 gdje će biti prvi puta službeno predstavljen, a za sada vam prikazujemo samo slike nekih detalja za koje smo dobili dozvolu, pa vam preporučujemo da nas i dalje redovno pratite, kako biste bili u prilici prvi vidjeti ovaj senzacionalni električni hrvatski automobil.

Baterijski-Modul

Baterijski modul i sustav za management baterija Concept One automobila su među najznačajnijim izumima Mate Rimca.

Rimac navodi kako će do isporuke prvog Concept One automobila doći tijekom 2012. godine, nakon što se obave kompletna detaljna testiranja, a prvi primjerak će biti isporučen na tržište jedne od najbogatijih "naftaških" zemalja na svijetu, kupcu čije ime se još uvijek drži u tajnosti, no valja reći da se radi o članu jedne ugledne kraljevske obitelji.

felgice

Felge nas neodoljivo podsjećaju na Formulu 1.

Što se para tiče, obzirom da će svaki pojedinačni primjerak automobila moći biti modificiran prema zahtjevima kupaca, Rimac ne može iznijeti ni osnovnu cijenu svojih vozila, dok naša ekipa iz redakcije procjenjuje kako bi se moglo raditi o redu veličine od minimalnih 500 tisuća Eura, pa sve do milijuna.

Morate biti svjesni kako rimčevi automobili, koje će se proizvoditi između 10 i 15 komada godišnje, neće biti u serijskoj industrijskoj proizvodnji, niti su namijenjeni kupovanju na kredit, već će se isključivo prodavati ekskluzivnim kupcima koji si ih mogu priuštiti.  

Da, Hrvatska ima definitivno najbrži električni automobil na svijetu. I to već drugi puta. 

VIDEO: Promo film Concept One

Ovaj film najavljuje predstavljanje rimčevog Concept One automobila na IAA 2011. sajmu u Frankfurtu i taman otkriva toliko da vam poteknu sline.

VIDEO: VIDI u e-M3

Vaš reporter je čak odlučio nakratko sjesti u e-M3 pokraj Rimca, kako bi stekao uvid u djelić doživljaja koji će doživjeti oni koji se provezu Concept One automobilom, pri ubrzanju od 0-100 km/h za samo par sekundi uz maksimalnu brzinu veću od 300 km/h i još se uvijek oporavlja od šoka. Vjerujemo kako je vrlo mali broj ljudi bio u prilici doživjeti "driftanje" električnim automobilom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->