Nalazite se
  • Pop Tech
  • Električni automobili iz Afrike
Članak
Objavljeno: 11.07.2011. 14:48

Kira 

Električni automobili iz Afrike

Razvoj elektromobila nije vezan samo uz bogat zapadni svijet. U Africi također sve više žele automobile na struju.

Električni automobili iz Afrike

Ovako bi u konačnici trebao izgledati ugandski električni automobil Kiira EV.

U Južnoafričkoj Republici iduće bi se godine trebali početi proizvoditi prvi serijski električni automobili, a ovih dana je objavljeno kako čak i siromašna Uganda razvija svoj projekt automobila na električnu struju.

Projekt koji su pokrenuli studenti iz Kampale djeluje pomalo neostvarivo, obzirom da se niti jedan dio njihovog automobila ne proizvodi u Ugandi, već se svi dijelovi uvoze.

No, vođa projekta, Paul Musasizi, vjeruje kako to nije uopće problem, jer se dijelovi automobila mnogih svjetskih poznatih proizvođača, već dulje godina ne proizvode ili sklapaju u zemljama od kuda potiču.

Studenti i inženjeri Tehnološkog instituta Državnog fakulteta Ugande, sastavljaju jednu karoseriju u podrumu fakulteta. Još nedostaju motor, upravljač i elektronika, no Musasizi kaže kako će i to uskoro biti riješeno.

„Mnoge dijelove karoserije smo naručili od jedne domaće tvrtke koja proizvodi metalne krovne konstrukcije, no specifične dijelove poput baterija i motora moramo uvesti iz SAD, no sad je napokon sve tu i u rujnu ćemo obaviti prve testne vožnje“, kaže Musasizi.

 ceste u zemlji su očajne kvalitete, pa će ovo biti najviši električni automobil na svijetu 

Ovaj tim može itekako biti ponosan na svoj rad, jer su osim vanjske linije vozila osmislili čitavu elektroniku i softver koji će njom upravljati.

„Najteže je bilo što smo morali osmisliti automobil za tržište Ugande, jer stanovnicima naše zemlje treba jeftin automobil koji će si moći priuštiti, za razliku od zapada, gdje su električni automobili puno skuplji od klasičnih, a drugi problem je bio u tome što su ceste u zemlji očajne kvalitete, pa će naš automobil biti poprilično visok, možda najviši električni automobil na svijetu“, dodaje Musasizi.

Automobil će razvijati brzinu od maksimalnih 60 km/h, te biti u stanju prelaženja 50-60 km s jednim punjenjem baterija, no za potrebe Ugande to će čak biti sasvim dovoljno, jer će se koristiti za rijetke i kraće vožnje.

Ugandski automobil će se zvati Kiira, po vodopadu kojim počinje tok Nila iz Viktorijinog jezera, što nosi puno simbolike, pa inženjeri vjeruju kako će značiti početak razvoja ugandske industrije.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->