Nalazite se
  • Pop Tech
  • Pametna svjetla za vožnju kroz kišu i snijeg
Članak
Objavljeno: 05.07.2012. 09:36

Smart Headlights 

Pametna svjetla za vožnju kroz kišu i snijeg 

Ovaj sustav vam uz pomoć softvera olakšava vožnju u teškim vremenskim uvjetima.

Pametna svjetla za vožnju kroz kišu i snijeg

Lijevo možete vidno polje tijekom kiše bez uključenog sustava pametnih svjetala, a desno s redukcijom odbljeska kapljica.

Znanstvenici sveučilišta Carnegie Mellon University proizveli su pametna automobilska svjetla koje uklanjaju odbljesak koji stvaraju kapljice kiše i pahulje snijega tijekom vožnje.

Sustav koristi digitalni projektor koji iluminira kapljice kiše nekoliko milisekundi dok kamera koja je montirana pored njega bilježi lokaciju svake kapljice, a potom softver predviđa gdje će te kapljice padati u vozačevom vidnom polju.

Svjetlosne zrake automobilskog svjetla koje bi u normalnom slučaju pogađale kapljice se isključuju, što na kraju rezultira značajno smanjenim odbljeskom. Drugim riječima svjetlosne zrake zaobilaze kapljice kiše ili pahuljice snijega, što vozaču omogućuje da vidi znatno jasnije i dalje nego što bi to bio u stanju s normalnim svjetlima.

sustav svjetla

Sustav djeluje na 3 do 4 metra udaljenosti od projektorovog "kritičnog raspona", gdje odbljesak stvara najveće poteškoće vozačima, u što se možete i sami uvjeriti u filmu dolje, u kojem je sustav bio montiran na Toyoti Priusu tijekom snježne mećave.

Znanstvenici kažu kako je sustav efikasan u olujnoj kiši 70% pri brzini od 30 km/h, te 15 do 20% pri 100 km/h. Postotak se odnosi na količinu kiše koja se uklanja iz vidnog polja vozača.

Tim sveučilišta Carnegie Mellon sada radi na sustavima koji će omogućiti filtriranje oborina pri velikim brzinama, jer se najveći postotak fatalnih nesreća tijekom loših vremenskih uvjeta dešava na autocestama, pri brzinama od 130 km/h ili više, jer vozači vrlo rijetko prilagođavaju brzinu uvjetima na cesti.

VIDEO: Pametna svjetla uklanjaju snijeg

video-svjetla
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->