Nalazite se
  • Pop Tech
  • Leteći automobili na auto showu u New Yorku
Članak
Objavljeno: 03.04.2012. 14:03

NYIAS 2012 

Leteći automobili na auto showu u New Yorku

Ovaj tjedan će na međunarodnom auto showu biti prikazana čak dva leteća automobila.

Leteći automobili na auto showu u New Yorku

Već desetljećima sanjamo o automobilima koje ćemo voziti cestom, a kad naletimo na gužvu u prometu, jednostavno se vinemo u zrak i ostavimo prometne čepove tisuću metara ispod sebe.

Usprkos mnogim zanimljivim konceptima i konkretnim prototipima, leteći automobili još uvijek nisu zaživjeli u praksi, no kako ne biste mislili da se od njih odustalo, predstavljamo vam dva vozila koja će biti prikazana ovaj tjedan na Međunardnom auto showu u New Yorku.

Terrafugia Transition

Jadan od njih je Terrafugia Transition, avion dvosjed s preklopivim krilima i 4 kotača koji njegovi proizvođači nazivaju "legalnim cestovnim zrakoplovom", obzirom da je dobio dozvolu za vožnju u cestovnom prometu, no probleme mu stvaraju propisi koji bi mu dozvolili korištenje u zračnom prometu, pa ga se stoga još uvijek ne može nazvati legalnim letećim automobilom, jer je to samo upola.

tt

Carl Dietrich, suosnivač tvrtke Terrafugia, kaže kako čine sve napore kako bi njihov leteći automobil dobio potrebne dozvole za korištenje u zračnom prometu, te navodi kako čak ni te restrikcije nisu spriječile naručitelje širom svijeta da za njega odvajaju po 279 tisuća dolara, mada ga ne smiju koristiti za letenje (barem ne legalno).

Kako bi izvršila dodatnu promociju, Terrafugia je odlučila predstaviti leteći automobil na auto showu, među publikom izvan pilotskog sektora, čime će se napraviti dodatni medijski pritisak na zakonodavce kako bi mu još tijekom ove godine izdali potrebne dozvole, kako je bilo planirano.

PAL-V

Drugi leteći automobil pod nazivom PAL-V dolazi iz Nizozemske, a za njega će vam u SAD-u trebati sportska pilotska dozvola, dok ćete u Europi morati položiti dozvolu za rekreativnog pilota (RPL) ili privatnog pilota (PPL), a proizvođači kažu da će vam za njegovo upravljanje trebati 20-40 sati vježbe. U ovom slučaju se radi o žirokopteru koji se može preoblikovati u cestovno vozilo za koje će vam osim pilotske dozvole trebati B kategorija i samo 30 minuta privikavanja na sustav za upravljanje na zemlji.

500674434560x440.jpg

PAL-V može dosegnuti visinu do 1200 metara, puno je tiši od drugih žirokoptera i helikoptera zahvaljujući manjoj brzini okretanja rotora, a maksimalna brzina mu iznosi 180 km/h, kako u zraku, tako i na zemlji. Autori kažu kako su mu za kretanje na zemlji razvili odličnu geometriju i aerodinamiku zbog koje dobro leži u zavojima, a proces transformacije iz žirokoptera u automobil (i obrnuto) traje najviše 10 minuta. Jedna litra goriva mu je na zemlji dostatna za prelazak 12 km, a domet s punim rezervoarom 1.200 km, dok će vam u zraku potrošnja iznositi 36 litara po satu leta, uz domet od 350-500 km, ovisno o tipu motora.

Tvrtka PAL-V Europe NV se sada nalazi u pronalasku partnera (investitora) koji će njihovom letećem automobilu omogućiti izlazak na tržište, što bi se trebalo dogoditi 2014. godine.

VIDEO - Leteći automobil PAL-V

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->