Nalazite se
  • Pop Tech
  • Novi svjetski brzinski rekord za helikoptere
Članak
Objavljeno: 22.06.2013. 16:33

Eurocopter X3 

Novi svjetski brzinski rekord za helikoptere

Krila i dodatni propeleri nalik na avionske omogućuju ovom helikopteru postizanje zavidne brzine.

Novi svjetski brzinski rekord za helikoptere

Eurocopter je nedavno objavio kako je njihov X3 helikopter oborio svjetski brzinski let, postigavši brzinu od 252 čvora odnosno 472 km/h. Mada je nekoliko dana uoči postizanja te brzine helikopter tijekom testiranja letio još brže, odnosno 263 čvora (487 km/h), rezultat od 252 čvora je postao službeni brzinski svjetski rekord za helikoptere.

Novi Eurocopter X3 je opremljen dodatnim parom rotora na krajevima kratkih krila koja se prostiru s bočnih strana, te pomažu klasičnom rotoru s 5 "oštrica" da se kreće znatno brže.

Za pogon helikoptera služe dva 2270 HP Rolls-Royce Turbomeca RTM322 motora koji pokreću glavni rotor i dva bočna "pomoćna propelera", te omogućuju helikopteru penjanje na visinu od 3.810 metara.

Pilot Hervé Jammayrac koji je oborio rekord tijekom 40-minutnog leta jugom Francuske u blizini Istresa, izjavio je kako je X3 najoperativniji baš za let pri velikim brzinama, na kojima pokazuje izuzetnu stabilnost i nisku razinu vibracija bez ikakvog posebno ugrađenog sustava za njihovo smanjivanje.

Čelnici ove francusko-njemačko-španjolske grupe koja je dio EADS korporacije (European Aeronautic Defence and Space Company), kažu kako vjeruju da bi se početkom 2020-ih godina mogli pojaviti prvi helikopteri ove tehnologije  namijenjeni za prijevoz 19 putnika, dok će se sredinom 2020-ih pojaviti i modeli s 30 do 40 mjesta.

Osim vojnih namjena, ideja ovakvih helikoptera je u tome da omoguće brz zračni transport nalik na avionski u teže dostupnim krajevima i mjestima na kojima ne postoje piste za slijetanje aviona.   

Izvor: EurocopterVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->