Nalazite se
  • Pop Tech
  • Je li ovo konačni dizajn letećeg automobila
Članak
Objavljeno: 08.05.2013. 16:37

TF-X 

Je li ovo konačni dizajn letećeg automobila

Terrafugia predstavila koncept svojeg novog letećeg automobila koji će moći vertikalno uzlijetati.

Je li ovo konačni dizajn letećeg automobila

Tvrtka Terrafugia već nekoliko godina nastupa na sajmovima automobila sa svojim vozilima koja predstavljaju avione čija se krila mogu sklopiti kako bi se letjelica mogla transformirati u cestovno vozilo.

Prvi modeli njihovih aviona sa sklopivim krilima bi se u prodaji trebali naći kroz 2 godine, no daleko od toga da je to konačni dizajn koji su razvili, jer još uvijek trebate posjedovati pistu za uzlijetanje koja se ne može vezati uz pojam "letećeg automobila" na kakve smo navikli u SF filmovima tipa Blade Runner ili Peti element.

tfx

Da bi se doista moglo govoriti o letećem automobilu, potrebno je da vozilo ima mogućnost vertikalnog uzlijetanja kako bi se usred gužve na autocesti moglo vinuti u zrak, kao i sletjeti na parkiralište automobila ispred kuće umjesto aerodromske piste.

Vođeni tom idejom, inženjeri Terrafugie razvili su novi koncept TF-X koji je ovih dana predstavljen, za koji vjeruju da će biti realiziran u obliku funkcionalnog prototipa kroz nekoliko godina, dok bi se u zračnom i cestovnom prometu mogao naći kroz najviše 12 godina.

Kao što možete vidjeti na slikama, ideja pomalo podsjeća na Harrier lovce koji uzlijeću vertikalno s nosača zrakoplova zahvaljujući zakretanju svojih raketnih motora, a potom ih na određenoj visini izravnavaju i nastavljaju let poput standardnog mlažnjaka.

leteci auto 3

Terrafugijin konceptualni leteći auto na isti način uzlijeće ili slijeće s propelerima zakrenutim poput elisa helikoptera, da bi potom u letu raširio svoja krila do maksimalne širine, okrenuo motore i nastavio let kao i svaki drugi avion.

leteci auto 2

Nakon slijetanja koje se izvodi na obrnuti način, TF-X sklapa svoja krila, te se može odvesti u garažu ili nastaviti vožnju cestom na kotačima poput automobila, što je po inženjerima Terrafugije "najbolji postojeći koncept letećeg auta sve dok se ne izmisli antigravitacija koja više neće zahtijevati striktno poštivanje zakona aerodinamike za letenje".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam