Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Eidos maska daje vam super osjetila
Članak
Objavljeno: 05.05.2013. 13:44

Iron Man maska 

VIDEO: Eidos maska daje vam super osjetila

Maska za povećanje osjetila pružit će vam vid i sluh u stilu superheroja.

VIDEO: Eidos maska daje vam super osjetila

Grupa studenata sa sveučilišta Royal College of Art u Londonu, proizvela je prototip maske koja omogućuje onom tko je nosi da pojača svoju senzornu percepciju poboljšavanjem vida i sluha na isti način kao kada upravlja postavkama na TV-u ili radiju.

Maska pod nazivom Eidos je u mogućnosti zumiranja i izdvajanja slike i zvuka koje želite selektirati, odnosno odvojiti od okolne "buke", baš kao što to čine superheroji u filmovima tipa Iron Man.

Prototip maske se sastoji od dva dijela, prvog koji prekriva usta i uši te služi za prijem zvuka, te drugog namijenjenog očima korisnika za poboljšanje vizualne percepcije.

Audio maska posjeduje usmjereni mikrofon za hvatanje zvuka koji se potom procesira pomoću softvera za neutraliziranje pozadinske buke. Zvuk se zatim prenosi korisniku kroz slušalice i centralni dio koji prekriva usta, koji prosljeđuje izolirani zvuk direktno kroz unutrašnje uho preko vibracija kosti lubanje, što kako kažu, "stvara osjećaj kao da čujete nečiji glas direktno u svojoj glavi".

audio maska

Vizualna maska prekriva oči korisnika i donosi specijalne efekte poput onih koji se mogu vidjeti na fotografijama s velikim ekspozicijama u ono što korisnik vidi u realnom vremenu. Naglavna kamera hvata sliku i šalje je ka računalu koje ju procesira posebnim softverom koji omogućuje njezin "overlay", odnosno miješanje oba izvora, te reprodukciju finalne slike unutar korisnikove maske. To omogućuje korisnicima da vide uzorke i tragove pokreta koji su inače neprimjetni.

video maska

Proizvođači ovog neobičnog sustava kažu da bi se ova maska mogla primjenjivati za razne namjene, uključujući sportove, omogućujući timovima vizualizaciju i poboljšanje tehnike u realnom vremenu, kao i u scenskoj umjetnosti gdje se efekti koji su inače uobičajeno limitirani na video mogu dodati živim nastupima, a audio dio bi mogla koristiti publika na koncertima kako bi si mogla pojačati određene elemente u izvedbama glazbenika.

Dizajneri također sugeriraju na to da se filtriranje pozadinske buke može koristiti za poboljšanje fokusiranja u učionicama za djecu s ADHD-om (poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pažnje), te se može primjenjivati i na starijim osobama koji imaju poteškoća sa sluhom.

Znanstvenici kažu kako ovaj projekt razvijaju s konačnim ciljem da se digitalna tehnologija u potpunosti stopi s organskim ljudskim tijelom.

VIDEO: Eidos maska za jača osjetila

Vezani sadržaji
Ključne riječi audio video maska Eidos super osjetila
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->