Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kako je napravljen najmanji film na svijetu
Članak
Objavljeno: 02.05.2013. 15:20

A Boy and His Atom 

VIDEO: Kako je napravljen najmanji film na svijetu

Znanstvenici IBM-a ušli u Guinessovu knjigu rekorda animiranim filmom napravljenim manipulacijom atomima.

VIDEO: Kako je napravljen najmanji film na svijetu

Znanstvenici IBM Research laboratorija službeno su ušli u Guinessovu knjigu rekorda s najmanjim "stop-motion" filmom na svijetu. Stop-motion tehnika se najčešće primjenjuje kod animiranih filmova s lutkama, pri čemu se snimanjem sličice po sličicu pomaka njihovih tijela ili udova dobiva animacija pokreta.

Film pod nazivom A Boy and His Atom temelji se na manipulaciji najmanjim elemenatima u svemiru, samim atomima, a znanstvenici su za potrebe filma snimili na tisuće manipulacija atomima koje su precizno postavljali kako bi dobili animiranu akciju od 242 framea.

Film govori o liku pod imenom Atom koji oslobađa jedan atom i kreće u zabavno putovanje koje uključuje plesanje, igranje lovice i skakanje na trampolinu. Nakon što su filmu dodali glazbu, film je postao jedinstveni način za promociju znanosti izvan znanstvenih laboratorija, što je bila i namjera svih koji su bili uključeni u projekt.

"Hvatanje, pozicioniranje i oblikovanje atoma za kreiranje filma na atomskoj razini je precizna znanost i nešto potpuno novo", kaže IBM-ov znanstvenik Andreas Heinrich. "U IBM-u znanstvenici ne proučavaju znanost, mi je i stvaramo. Ovaj film je zabavan način da prikažemo svijet na atomskoj razini dok otvaramo dijalog sa studentima i drugima u vezi novih granica matematike i znanosti". 

VIDEO: Film "A Boy and His Atom" 

Kako bi napravili film, znanstvenici su koristili "skenirajući tunelski mikroskop" (scanning tunneling microscope) koji je izumio IBM.

"Ovaj alat koji je osvojio Nobelovu nagradu bio je prvi uređaj koji je omogućio znanstvenicima vizualizaciju svijeta sve do razine pojedinačnog atoma", kaže IBM-ov znanstvenik Christopher Lutz. "On teži dvije tone, radi na temperaturi od minus 268 stupnjeva Celzija i povećava površinu atoma više od 100 milijuna puta. Mogućnost upravljanja temperaturom, tlakom i vibracijama na točnoj razini čini IBM Research laboratorij jednim od samo nekoliko mjesta na svijetu na kojima se atomi mogu pomicati s takvom preciznosti".

atom2

Daljinskim upravljanjem pomoću standardnog računala, znanstvenici IBM-a su koristili mikroskop za upravljanje super oštrom iglom na bakrenoj površini kako bi "osjetili" atome. Samo jedan nanometar od površine, što je udaljenost od jednog milijarditog dijela metra, igla je bila u stanju fizički privlačiti atome i molekule i vući ih precizno na željene lokacije na površini.

Izrada najmanjeg filma na svijetu nije novo područje za IBM. Već desetljećima njihovi znanstvenici proučavaju materijale na nanoskali kako bi između ostaloga istražili limite pohrane podataka.

Isti tim IBM-a je nedavno kreirao najmanji magnetski bit, a oni su bili i prvi koji su odgovorili na pitanje koliko je atoma potrebno za pohraniti jedan bit magnetske informacije, te su došli do odgovora da ih je potrebno dvanaest. Za usporedbu, na modernim računalima, za jedan bit informacija se koristi oko milijun atoma. Kada bi se ovaj izum komercijalizirao, atomska memorija bi jednog dana mogla pohraniti sve filmove koji su ikada snimljeni u svijetu na uređaj veličine nokta.

Izvor: IBM Research

VIDEO: Kako je napravljen najmanji film na svijetu

Vezani sadržaji
Ključne riječi film IBM memorija atom manipulacija 1 bit
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam