Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kartonski bicikl za 173 kune
Članak
Objavljeno: 08.05.2013. 12:58

Eko bicikl 

VIDEO: Kartonski bicikl za 173 kune

Izraelski inženjer proizveo bicikl od kartonskog otpada i plastičnih boca.

VIDEO: Kartonski bicikl za 173 kune

Kada je 2009. godine izraelski inženjer Izhar Gafni prvi puta čuo za bicikle s ramovima od bambusa, kao pasionirani rekreativni biciklist i pristalica održivih tehnologija oduševio se njima, no obzirom na njihove cijene, shvatio je da to nisu bicikli koji bi se mogli koristiti za široke mase, posebice ne za potrebe najsiromašnijih zemalja svijeta.

Stoga je došao na ideju da se ramovi umjesto od bambusa proizvode od otpadnog kartona, te je idućih godinu dana proveo u eksperimentiranju izrade čvrstog materijala koji bi zadovoljio sve potrebne karakteristike da bi se mogao koristiti u izradi bicikla.

"Kada sam s time započeo, osjećao sam se kao braća Wright ulaskom na potpuno novi teritorij", kaže Gafni.     

Njegov rad je naposljetku rezultirao biciklom s jednom brzinom koji posjeduje ram, kotače i žbice od kartona, a slijepljenu kartonsku jezgru novog materijala od vlage čuva posebni lak. Kao lanac Gafni je koristio remen s motora automobila, dok je od starih plastičnih boca izradio pedale.

Njegov bicikl težine od 14 kilograma pod nazivom Alfa, u stanju je nositi vozača koji je 20 puta teži od njega, a Gafni ima namjeru započeti serijsku proizvodnju nekoliko modela, jednog od 14 kilograma koji će biti opremljen i punjivim baterijskim motorom, te dva namijenjena djeci. Za razvoj projekta Gafni je utrošio oko 250.000 dolara dok nije došao do prvog funkcionalnog prototipa.

Gafni vjeruje kako bi serijska proizvodnja njegovih bicikala trebala koštati u materijalima manje od 12 dolara, te ih ima namjeru prodavati za ne više od 30 dolara (173 kn) vladama nerazvijenih zemalja koje bi ih svojim građanima mogle dijeliti besplatno.

Gafni kaže kako će njegovi novi "kartonski projekti" uključivati dječja i invalidska kolica, pa čak i automobile. "Od ovog materijala možete izrađivati gotovo sve", tvrdi.

Ovaj projekt je ušao u uži izbor natječaja Popular Sciencea 2013 Invention Awards, a više informacije potražite na stranici Gafnijeve tvrtke Cardboard Technologies. 

VIDEO: Izrada kartonskog bicikla

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam