Nalazite se
  • Pop Tech
  • Google nudi gradovima alat za mjerenje zagađenja
Članak
Objavljeno: 10.10.2019. 14:25

EIE 

Google nudi gradovima alat za mjerenje zagađenja

Europski gradovi se mogu nominirati za Googleov program praćenja štetnih emisija.

Google nudi gradovima alat za mjerenje zagađenja

Googleov alat pod nazivom Environmental Insights Explorer (EIE) koji se već koristi u SAD-u od sada je dostupan i u Europi. Alat je u stanju prikazivati širok raspon podataka, prediktivnih modela i pomoći gradovima u mjerenju zagađenja i razina štetnih emisija, a to radi prikupljanjem i obradom prometnih i drugih relevantnih podataka.

Podaci koje EIE nudi raspoređeni su u četiri kategorije: Building emissions, Transportation emissions, Rooftop solar potential i Climate forecasts, a upravljačka ploča je dizajnirana kako bi gradovima pomogla da vide kakve promjene bi mogli učiniti ako smanje štetne emisije različitim akcijama poput izrade novih biciklističkih staza ili postavljanjem sunčevih ploča na krovove.

Drugim riječima iz Googleovih karti se prije svega procjenjuju količine čestica u komercijalnim i stambenim zgradama prema njihovoj potrošnji energije, vrsti i veličini te količina čestica prema potrošnji goriva u svim vrstama prometa na cestama koji započinju i završavaju unutar granice grada na temelju agregiranih i anonimiziranih podataka o lokaciji. Potom su tu predviđanja o potencijalu produkcije sunčeve energije prema modelu temeljenom na tipovima zgrada i veličinama njihovih krovova, kao i predviđanje vremenskih prilika Google Eaath Engineom korištenjem modela koji u obzir uzimaju utjecaj koncentracija stakleničkog plina.

Među prvim europskim korisnicima Googleovog alata je grad Copenhagen čiji je glasnogovornik izjavio: "S ovim novim podacima Copenhagen može po prvi puta vidjeti razine zagađenja zraka na ultrapreciznoj razini čestica na prometnicama u centru grada, koje najviše utiču na probleme zagađenja zraka u gradu".

Ako ovaj tekst pročitaju ljudi iz uprava naših gradova, više informacija mogu pronaći na ovoj poveznici, a svoj grad nominirati za EIE putem prijave na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->