Nalazite se
  • Pop Tech
  • GA i Boeing rade najmoćnije lasersko oružje od 300 kW
Članak
Objavljeno: 28.10.2021. 15:17

HELWS 

GA i Boeing rade najmoćnije lasersko oružje od 300 kW

Novi laserski top biti će najjače lasersko oružje svih vremena i rušit će najbrže avione i projektile.

GA i Boeing rade najmoćnije lasersko oružje od 300 kW

Tvrtke General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) i Boeing dobile su ugovor od Američke vojske za gradnju prototipa najmoćnijeg laserskog oružja na svijetu, laserskog topa snage 300 kW, koji će biti u stanju pratiti leteće mete i svojom ogromnom snagom pržiti i rušiti sve letjelice i projektile.

Taj laserski sustav pod nazivom HELWS razvija se prvenstveno za rušenje nadzvučnih i hiperzvučnih letjelica i raketa koje u posljednje vrijeme demonstriraju Rusija i Kina s tvrdnjom da ih niti jedan postojeći sustav protuzračne obrane ne može presresti i oboriti.

Iz tog razloga GA-EMS i Boeing su dobili zadaću da razviju HELWS, obzirom da laserska energetska zraka putuje brzinom svjetlosti, što takvim sustavima omogućuje praćenje svih letećih objekata, bez obzira kojim se brzinama kreću i iz kojih smjerova dolaze.

„Kada se meta automatski locira i zaključa laserska zraka će je pogoditi, teško oštetiti, rastaliti metalne površine, narušiti aerodinamiku te spržiti elektroniku“, navodi GA-EMS.

Prošle godine GA i Boeing su se udružili na razvoju laserskog oružja snage od 100 do 250 kW, a sada planiraju izraditi još snažniji od 350 kW, koji će se temeljiti na sustavu takozvanog distribuiranog pojačanja, što znači da će se sastojati od brojnih panela koji rade u nizu, a svaki je dovoljno mali da rasprši vlastitu toplinu. Svjetlo se ispaljuje u prvi, koji ga povećava i puca u drugi, i tako dalje. Nema problema s toplinom, nema potrebe za kombiniranjem zraka, a možete ga upakirati kako god želite.

Demonstracijski HELWS sustav temeljiti će se na 7. generaciji Distributed Gain Designa koji su tvrtke već demonstrirale. Laserski sustav se sastoji od dvije Gen 7 laserske glave smještene u vrlo kompaktnom i laganom  pakungu. Zasad nije poznato planiraju li proizvođači razviti takav sustav koji će se moći ugrađivati u zrakoplove, no prikazali su render sličicu (gore) na kojoj su ga prikazali ugrađenog na kamion.

GA kaže da nadolazeći prototip ima "smrtonosni učinak veći od bilo čega do sada", no u to se tek trebamo uvjeriti kada nam ga pokažu u akciji.

Izvor: General Atomics Electromagnetic Systems

Vezani sadržaji
Ključne riječi Boeing laser top US Army GA-EMS HELWS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->