Nalazite se
  • Pop Tech
  • Mikroreaktor stiže u vojnu bazu na Aljasci
Članak
Objavljeno: 23.10.2021. 19:52

US Air Force 

Mikroreaktor stiže u vojnu bazu na Aljasci

Mikroreaktor snage od 20 megavata punit će se gorivom jednom u 10 godina i bit će siguran i jednostavan za održavanje.

Mikroreaktor stiže u vojnu bazu na Aljasci

Ovih dana američka tvrtka Radiant najavila je dolazak malih nuklearnih reaktora od 1 megavata koji će se moći postavljati posvuda i mogli bi predstavljati alternativu za dobivanje energije u doba tranzicije s fosilnih goriva na obnovljive izvore.

Američke zračne snage objavile su da će do 2027. godine u svoju bazu Eielson Air Force Base na Aljasci postaviti mikroreaktor od 20 MW koji bi trebao ući u uporabu do 2027. godine i omogućiti čitavom vojnom kompleksu opskrbu električnom energijom punih deset godina sa samo jednim dodavanjem goriva.

mr

Mikroreaktor je sličan onima u nuklearnim podmornicama, što znači da sadrži obogaćenije gorivo u odnosu na standardne reaktore, no malo je drugačijeg dizajna i za hlađenje ne treba stalno vodu.

Ovaj pojednostavljeni dizajn ne daje samo električnu energiju, već i izravnu toplinu. Zbog velikog omjera površine i volumena, mikroreaktori se lakše hlade i samoreguliraju. To znači da ako nuklearna reakcija postane previše robusna, zagrijavanje prirodno usporava reakciju, što eliminira potrebu za velikom ekipom vještih operatera.

Kako se čini, mikroreaktori izgleda doista predstavljaju budućnost energetike.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Aljaska US Air Force mikroreaktor
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->